Salut encara no veu una quarta onada, tot i l’esclat de contagis
Els casos actius s’han triplicat en una setmana i el motiu principal són els brots identificats a Mallorca i Menorca arran de festes entre jovent
PalmaEn qüestió d’una setmana, la situació de la pandèmia ha canviat radicalment. Les Balears han passat de ser la comunitat autònoma amb els millors indicadors sanitaris i epidemiològics de tot l’Estat a veure aquests valors disparar-se en pocs dies. Com es pot comprovar en el gràfic, divendres 25 de juny les Illes tenien 561 ciutadans amb contagi actiu de coronavirus, mentre que abans del tancament d’aquest setmanari aquesta xifra ja s’havia triplicat, fins a arribar als 1.506 casos. I el motiu no només ha estat el macrobrot dels estudiants peninsulars, sinó també altres brots identificats a Mallorca i a Menorca causats, sobretot, per les festes de Sant Joan. Així ho va explicar divendres en roda de premsa el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, que va qualificar la situació epidemiològica de les Illes com a “crítica”. Malgrat tot, va defensar que és prest per parlar d’una quarta onada a l’Arxipèlag, precisament perquè una part important de l’increment dels contagis es deu a brots controlats que es podrien estabilitzar els propers dies. “Encara em resistesc a pensar que és un augment que continuarà sense la possibilitat de lluitar contra ell”, va defensar.
“Certa” transmissió comunitària
La pujada d’infeccions s’ha traduït en un augment molt important de la taxa de contagis. La incidència acumulada a 14 dies (IA4) de la comunitat autònoma ja arriba als 130 casos per 100.000 habitants i Menorca és l’illa amb una taxa més alta: 283,4 casos per 100.000 persones. La segueixen Eivissa (117,9 contagis), Mallorca (113,7) i Formentera (134,4). A Eivissa, malgrat que la incidència hagi pujat, la situació és més estable, perquè Salut no hi ha trobat per ara infeccions lligades a Sant Joan.
Per franges d’edat, la IA14 entre els joves illencs d’entre 16 i 29 anys és molt superior a la mitjana de les Illes. En aquest col·lectiu, aquest indicador arriba als 447 casos per 100.000 persones, i el valor és especialment elevat a Menorca, on s’enfila fins als 1.300 contagis. Si ens fixam en la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques la darrera setmana, també incrementa i ja és del 5,49%, per sobre del llindar que estableix la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada (que és del 4%).
Salut està en alerta perquè ja ha observat “certa transmissió comunitària”, però Arranz va assegurar que encara no se’n pot mesurar l’impacte. Els tècnics de la Conselleria estan especialment atents a zones bàsiques com ara Son Serra, Sant Agustí, Arquitecte Benàssar i Son Rutlan, que no tenen pics d’incidència molt alts (les pujades brusques les provoquen brots concrets), però sí un “increment gradual”. Aquest ascens més suau sí que marcaria una transmissió comunitària, però el portaveu va matisar que “encara no són alarmants”.
Una dificultat afegida per detectar les persones positives és que s’ha complicat la tasca de rastreig. D’una banda, perquè hi ha alguns brots molt grans, com ara un de localitzat a l’Arenal de Llucmajor que afecta una seixantena de persones, o un altre a Ciutadella que en té associades una trentena. I de l’altra, perquè, segons el doctor Arranz, els joves infectats “tenen més dificultats per explicar quins són els seus contactes, ja que de vegades no coneixen les persones amb qui han estat”. Tot i el volum de feina –al qual s’afegeix el macrobrot–, les centrals covid-19 estan“tensionades” però no saturades.
Per tal de millorar la detecció d’infectats, Salut prepara cribratges poblacionals a Menorca i Mallorca. Quant a les restriccions, el Govern encara no s’ha pronunciat sobre si hi haurà marxa enrere, es mantindran les mesures actuals o es continuarà amb la desescalada. En aquest sentit, el portaveu va assenyalar que “sabem quines restriccions poden ajudar a controlar la pandèmia, però la qüestió és veure si es poden posar en marxa”. Cal recordar que, a principi de juny, el Tribunal Suprem va tombar el toc de queda i les limitacions en les reunions socials que havia aprovat l’Executiu amb el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de les Balears.
El doble d’ingressos
En set dies, el nombre d’hospitalitzats per covid-19 s’ha doblat: divendres passat hi havia 28 ingressats (21 a planta i 7 a l’UCI), mentre que aquest n’hi havia 66 (53 a planta i 13 a l’UCI). No obstant això, no hi ha una pressió sanitària important. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, la taxa d’ocupació de llits covid-19 a les Illes és del 2,2%, lleugerament superior a la mitjana estatal (1,99%). En el cas de les UCI, se situa per davall: el percentatge és del 4,74%, mentre que a la mitjana de l’Estat és del 6,39%. Comunitats com Catalunya i Madrid ja sobrepassen el 10%.
Com que més del 90% de la població major de 60 anys ja està vacunada, no es preveu que hi hagi una ocupació gaire alta a cures intensives. Per tal de protegir aquest col·lectiu davant el virus, Salut està prioritzant la vacunació de segones dosis. En aquesta línia, han avançat de 10 a 8 setmanes l’administració del vaccí d’AstraZeneca als illencs d’entre 60 i 69 anys.