Societat10/03/2018

“Cada any és més difícil fer quadrar els comptes”

Javier Clavijo, el president, es queixa de la pressió legal

Lluís Felipe Lorenzo
i Lluís Felipe Lorenzo

PalmaJavier Clavijo Orús és la tercera generació de l’empresa Atracciones Aragón, una de les més antigues de la Fira del Ram. També és el president de l’Associació de Firaires de les Balears.

“Els meus padrins, Antonio Orús i Elvira Vivas, varen venir d’Aragó a mitjan segle passat a treballar amb una atracció de cotxes de xoc. Varen començar a dur-la per tots els pobles i es varen instal·lar també a la Fira del Ram”, ens explica Javier.

Cargando
No hay anuncios

”Després, el negoci el varen heretar la meva mare i al meu pare, i actualment, a més dels cotxes de xoc, tenim altres atraccions, com el simulador”, que Javier mostra mentre fa feina i reparteix tiquets.

A hores d’ara, Javier Clavijo ha dedicat “prop de 35 anys a les fires, a anar pels pobles i a la Fira del Ram”. De fet, encara recorda quan la fira estava instal·lada en llocs diversos a l’altra banda de la via de Cintura, com el parc de la Mar i el polígon de Llevant.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, el cas de Javier Clavijo és el d’una família arrelada a Mallorca que desplaça les seves atraccions per l’illa. Cap dels seus membres fa negoci a la Península. De fet, la seva dona treballa al sector turístic.

Actualment, Atracciones Aragón té més atraccions a banda dels cotxes de xoc: jocs de tir, una xurreria i hamburgueseria, uns llits elàstics i el simulador.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l’abast geogràfic, té dues rutes marcades segons les estacions de l’any, i durant els mesos d’estiu s’instal·la a la illa de Menorca, la qual recorre segons les festes dels pobles. Durant l’hivern, fa el negoci a Mallorca.

Present i futur

Tot i que Javier Clavijo està satisfet amb la feina que té, assegura que “cada vegada és més difícil”. Considera que “és difícil fer quadrar els comptes” perquè “hi ha llicències per les quals hem de pagar 3.000 o 4.000 euros”. A més, assenyala que “l’Administració cada vegada és més exigent i burocràtica amb els firaires i ens demanen llicències mediambientals i de prevenció, que limitem el renou... Tot costa doblers i cada vegada és més difícil aconseguir-los”. La queixa s’adreça principalment als ajuntaments.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, no sap dir si la Fira del Ram té futur. “Si t’haguessin demanat fa uns anys si tenien futur els cinemes de Porto Pi, què hauries dit?”, contesta, i admet que no es pot garantir el futur de la Fira del Ram.

Per evitar que la situació empitjori, demana més facilitats per als firaires. Li semblaria bé que l’Ajuntament de Palma es proposàs incloure la Fira del Ram en el catàleg municipal de comerços tradicionals, tot i que tampoc no creu que això fos gaire útil. “He vist aquest catàleg i estaria bé que ens hi tinguéssim un lloc”.

Cargando
No hay anuncios

Per als establiments que hi ha al catàleg ja s’estudien mesures de suport, com una bonificació a l’Impost de Béns Immobles o ajudes per fer front a les despeses d’estructura.