Societat27/10/2018

Joan Barceló: “Caldria ajustar el rellotge a l’horari solar”

M. Barceló
i M. Barceló

PorreresJoan Barceló, un estudiós de la meteorologia, entre altres curolles, com a portaveu de MÉS a Porreres, posava en debat, el maig del 2016, la necessitat que els ajuntaments de les Balears es pronunciassin sobre qüestions extramunicipals que afecten el conjunt de la societat, com el canvi horari. La seva proposta no passà desapercebuda i generà una discussió que es va estendre a escala de comunitat autònoma.

Amb el debat sobre els fusos horaris plenament obert a tot Europa, Joan Barceló diu que “la Península i les Balears van encara amb l’horari alemany per la deferència que tingué, en els anys 40, el dictador Franco amb Hitler de posar el rellotge a l’hora de Berlín, i des de llavors ningú ho ha rectificat. Continuam immersos en un anacronisme històric i fins i tot caldria ajustar el rellotge a l’horari solar”, insisteix Barceló. El regidor nacionalista porrerenc convida “a reflexionar sobre si convendria o no repensar l’estil de vida frenètic a què es veu sotmesa la societat moderna”.

Cargando
No hay anuncios

“El 1998, Portugal va decidir desmarcar-se de l’horari peninsular. Venien d’una època en què els al·lots s’adormien a classe i tenien molts d’atacs d’ansietat. Ara tenen tres fusos horaris a causa de les illes d’ultramar. Després de normalitzar el seu horari, els suïcidis baixaren un 15%, segons un estudi”, assegura el regidor porrerenc, abans de lamentar que el Parlament de les Balears es posicioni d’acord amb els interessos turístics i vulgui mantenir l’horari d’estiu, sense pensar en la gent que en surt perjudicada. Recorda que tal com Canàries té una hora menys que la Península i Balears, les Illes haurien de tenir una hora més. “Portugal té tres fusos horaris i no passa res”, diu el promotor del debat horari a les Balears.

Segons Barceló, la gent gran és la que és més poc inclinada a tocar l’horari d’hivern perquè li costa més readaptar determinats hàbits. “L’afany de tenir més hores de llum solar durant set mesos a l’any arrela en la dependència al turisme, que també ens marca les hores. Pens que no hauria de ser així i que l’horari d’estiu és un error d’aplicació astronòmica que s’hauria de corregir”, assenyala.