Benestar
Societat11/06/2024

Què es el JOMO? L'hàbit més senzill per desconnectar (i ser feliços)

Aquesta tendència reivindica el plaer de viure allunyats de les xarxes i negar-se a fer el que no ens ve de gust

Anna Gonçalves Cerqueira
i Anna Gonçalves Cerqueira

BarcelonaAvui milions de persones exposen els detalls de les seves vides a les xarxes socials. Com a espectadors, cada dia consumim milers de vídeos, imatges i continguts en què veiem festivals de música, bons restaurants, viatges a destins exòtics oplans gratuïts, llocs increïbles per visitar... en definitiva, tot el que no ens podem perdre. "Com a societat hem evolucionat cap a una dimensió en què donem més importància a la façana que a l'estructura. Això respon a un pensament consumista i capitalista", assegura Enric Soler, psicòleg relacional i tutor del grau de psicologia de la UOC. "Hi ha persones que poden venir de l'altra punta del planeta per allotjar-se en un apartament turístic davant de la Sagrada Família i marxar de Barcelona sense haver-hi entrat", afegeix. El fet de compartir compulsivament fotos i vídeos a les xarxes socials provoca que les persones, especialment els joves, rebin un flux interminable d'experiències dels altres que poden fer-los sentir que ells no estan disfrutant de la vida, mentre que els altres en gaudeixen molt. 

L’any 2004, l'escriptor Patrick J. McGinnis va encunyar un terme per descriure aquest sentiment: FOMO (fear of missing out, o el que en català seria lapor de perdre’s alguna cosa). Es refereix a la percepció d'estar-se perdent un esdeveniment o una experiència que podria millorar-nos la vida. Segons els experts, el FOMO també inclou un comportament compulsiu per mantenir les connexions socials alimentat per les ganes de refermar la pertinença a un grup i evitar l'exclusió social.

Cargando
No hay anuncios

El perill de les xarxes socials

El FOMO és un fenomen vinculat a les xarxes socials. És a dir, com més les utilitza una persona, més probabilitats té d'experimentar-ho. Tanmateix, al llibre La alegría de perderse cosas, Svend Brinkmann destaca que "es tracta de fenòmens existencials que van més enllà de la tecnologia". Aquest professor danès de psicologia de la Universitat d'Aalborg, a Dinamarca, associa el FOMO amb una sèrie d'experiències i sentiments negatius com ansietat, manca de son, tensió emocional, i altres efectes negatius sobre el benestar físic. "Cada vegada tenim més consciència que el preu que paguem per estar connectats permanentment és molt alt, fins al punt que passem del FOMO —fear of missing out — al JOMO —joy of missing out (el plaer d'estar desconnectat)—", explica Manuel Armayones, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació i director de desenvolupament de l'eHealth Center de la UOC.

Cargando
No hay anuncios

El JOMO és aquest nou concepte que serveix per anomenar una actitud totalment contrària al FOMO. Reivindica el fet de no necessitar fer tots els plans que veiem a les xarxes, de negar-se a fer les coses que no et vinguin de gust i, sobretot, apostar per deixar de tenir por de perdre't coses. A canvi, fomenta la desconnexió digital, quedar-se en entorns més tranquils, reduir la vida social i viure més el present. "El JOMO prioritza la qualitat a la quantitat. És un patrimoni intern, personal, estructural", explica el professor Soler.

Aquest terme va néixer de manera orgànica i espontània. Tal com indica Soler, "són dues cares de la mateixa moneda. Dos pols oposats. No existeixen l'un sense l'altre". Durant l’octubre del 2021, milions de persones arreu del món van perdre l’accés a les seves xarxes socials a causa de “l’apagada” global patida per la companyia Meta durant 6 hores. Durant els següents dies, un grup d'investigadors van rastrejar internet a la recerca de les experiències emocionals dels milions de ciutadans que es van trobar desconnectats. Com era d’esperar, molts van manifestar el seu estrès pel que va passar, però, al mateix temps, es va fer evident que hi va haver una sensació general d'alleujament i, fins i tot, sensacions positives. "Tot sovint l'ésser humà ha necessitat fer moviments pendulars per arribar a trobar el punt d'equilibri", assenyala Soler, que conclou amb unes recomanacions per trobar aquest equilibri beneficiós entre aquestes dues pràctiques: "La presa de consciència, l'anàlisi de la pròpia conducta, la consideració dels factors de risc de cada conducta, i una planificació personal estratègica".

Cargando
No hay anuncios

Tres hàbits per desconnectar

  • Limitar l'accés a les xarxes socials. Hi ha aplicacions al mòbil (com Benestar digital de Google) que permeten establir temporitzadors per alertar-te quan passes massa estona en una aplicació.
  • Fes aturades d'internet. Es pot establir un dia a la setmana o un cap de setmana sense mòbil per ser conscient de la dependència que pot arribar a generar.
  • Controla l'agenda. El FOMO o el JOMO no només estan vinculats a les xarxes socials. També hi ha molts compromisos als quals ens sentim obligats a assistir per la por de perdre'ns alguna cosa, però que realment no ens venen de gust. Els experts recomanen revisar el calendari i decidir quines activitats no són realment necessàries o es fan només per complaure els altres.