Jordi Amat: "Culturalment ens costa parlar dels doblers; és una tara del periodisme"
L'autor del supervendes 'El fill del xofer' visita Mallorca per presentar el llibre a Palma i Manacor
Palma"Culturalment ens costa parlar dels doblers, i això afecta la comprensió de la realitat", diu l'escriptor Jordi Amat (Barcelona, 1979), que té molt clar qui són els culpables: "És una tara del periodisme de Catalunya, i supòs que del balear també". L'autor del supervendes El fill del xofer visita Mallorca per presentar el llibre aquest divendres a l'Estudi General Lul·lià de Palma, en un acte organitzat per la Llibreria Ramon Llull, on ha fet una roda de premsa. Dissabte ho farà claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor.
Amat insisteix que es fa tot el possible per no explicar els doblers, però considera que amb el seu llibre ha aconseguit esclarir el buit informatiu de les darreres dècades a Catalunya. Admet que formar part de la junta del Cercle d'Economia –que no té dubtes de definir com el "lobby de la burgesia catalana"– li ha ensenyat com funciona "el poder encarnat". De fet, se serveix de la figura d'Alfons Quintà, el fill del xofer de Josep Pla i periodista clau durant la Transició, per entendre i explicar amb un estil narratiu molt directe les relacions entre el poder polític i mediàtic. "A través de Quintà es veu molt bé la part fosca que fins ara s'havia explicat com un procés immaculat", assenyala.
Però per què un llibre com aquest ha tingut tant d'èxit, amb uns 50.000 exemplars venuts en català i castellà? A part de ser "droga dura" pels periodistes, Amat creu que era el moment d'explicar com s'havia conformat la Transició a Catalunya, pocs anys després que l'expresident català Jordi Pujol confessàs que tenia un compte ocult a l'estranger i que la figura del rei emèrit Joan Carles I hagi caigut "en desgràcia". Malgrat l'èxit, Amat descarta publicar una segona part per explicar la decadència del pujolisme: "Ara mateix no vull pensar a fer un llibre sobre Pujol".