Jordi Savall, 'honoris causa' per la UIB, demana reconèixer el patrimoni musical de l'Estat
Savall és una de les figures més importants en la recuperació de la música antiga i la seva difusió

PalmaL'intèrpret, director i musicòleg català Jordi Savall (Igualada, 1941), que aquest dimarts ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha demanat un major reconeixement del patrimoni musical històric de l'Estat. "Tot i el creixent interès pel món de les músiques barroques, renaixentistes i medievals, no hi ha a Espanya un ple reconeixement institucional de la gran importància del nostre patrimoni històric", ha lamentat Savall en la seva primera lliçó magistral després d'haver estat investit al Conservatori Superior de Música de les Balears.
Savall és una de les figures més importants en la recuperació de la música antiga i la seva difusió com a investigador i músic. La seva lliçó magistral ha estat esquitxada de referències mitològiques, filosòfiques i històriques, però també d'actualitat, tal com ha informat EFE.
"Fa falta una política cultural que compti amb tres paraules clau, valorar, projectar i voluntat, per al desenvolupament d'una música digna i generosa, sempre accessible a totes les classes socials", ha manifestat Savall, qui ha defensat que "un art a través de la bellesa, la gràcia, l'emoció i l'espiritualitat pot tenir el poder de transformar-nos i fer-nos més sensibles i més solidaris". A més, Savall s'ha mostrat contrari a la tendència global a augmentar la despesa militar "que només contribueix a alimentar i prolongar els nombrosos conflictes armats que causen estralls a Orient i Occident".
En la cerimònia d'investidura, la padrina de Savall i vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB, Magdalena Brotons, ha repassat la carrera del mestre, de la qual ha destacat la seva dedicació a la mar Mediterrània com a pont entre cultures, a la recuperació i divulgació de la tradició medieval del Cant de la Sibil·la, i a la figura del savi medieval, filòsof i beat palmesà Ramon Llull.
Savall "ha reconstruït el so de la música medieval a la península Ibèrica, ha obert portes a repertoris oblidats i ha creat espais de diàleg sonor entre cultures i èpoques", ha afirmat, per la seva banda, el rector de la UIB, Jaume Carot, qui ha assenyalat que "Espanya gairebé no ha reconegut la tasca de Jordi Savall, una personalitat excepcional, de les més polivalents de la seva generació i d'enorme transcendència social".
En un acte previ als jardins del rectorat de la UIB, Savall ha plantat un arbre, com és tradició. El músic ha triat plantar un taronger per la descripció que es feia a l'antiguitat clàssica d'Hesperia, com anomenaven els grecs les penínsules Ibèrica i Itàlica. "Es diu que és un món on hi ha uns fruits daurats que són elixir de vida", ha expressat.