Justícia

Josep Maria Mainat: "Si condemnen l'Angela per intentar matar-me, serà un dels dies més tristos de la meva vida"

Arrenca el judici a Dobrowolski, acusada d’intentar assassinar el productor televisiu per quedar-se amb la seva herència

5 min
L'exdona de Josep Maria Mainat, Angela Dobrowolski, al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona abans del judici per intent d'assassinat al productor televisiu

Barcelona"Crec recordar que vaig dir: «Ella m’ha intentat matar». És la sensació que vaig tenir en aquell moment. Tampoc és que fos al 100% conscient de tot, però analitzant… M’ha posat unes injeccions que no esperava, i m’he despertat a zero de sucre. La deducció ràpida va ser que havia estat culpa de les injeccions". Així ha explicat aquest dilluns el productor de televisió Josep Maria Mainat com la seva exparella Angela Dobrowolski presumptament li va injectar insulina, sabent que és diabètic, amb la intenció de matar-lo.

Aquest dilluns ha començat a l’Audiència de Barcelona un judici en què la Fiscalia reclama una condemna de 16 anys de presó per a Dobrowolski, que ja compleix condemna per falsificar xecs a nom del seu exmarit. Des del divendres passat, ho fa la presó de Brians 1, on se la va traslladar després que l'enxampessin en un intent d'escapar de Wad-Ras. Mainat, personat com a acusació particular, demana una pena de 14 anys de presó, mentre que ella aspira a sortir absolta. L’intent d’assassinat que la torna a portar al jutjat va tenir lloc la nit del 22 al 23 de juny del 2020, després que aquella mateixa tarda Mainat l’avisés que l’endemà formalitzaria l’inici del procediment del divorci que per ella suposava, també, quedar-se sense cap herència del patrimoni del productor.

Segons ha explicat Mainat, el seu últim record abans que el servei d'emergències el reanimés és que Dobrowolski, aleshores la seva dona, el va despertar de matinada per posar-li unes injeccions. De fet, els mateixos sanitaris que el van atendre van creure "impossible que no fos provocat" que l'home arribés a uns nivells tan baixos de sucre en sang (10 mg/dl). Aquell dia Mainat dormia amb els seus dos fills petits, i quan els sanitaris van demanar si hi havia alguna cosa de sucre a casa, van ser ells qui van portar refrescos i gelats de la cuina. En canvi, Dobrowolski no el va ajudar. "No recordo si va dir que a casa no hi havia sucre o si estava bloquejada", ha apuntat Mainat.

En aquest sentit, la Fiscalia acusa Dobrowolski de trucar a emergències per encobrir el seu delicte després d’esperar que el sucre a la sang de Mainat (que mesurava amb un glucòmetre) arribés a un punt en què ja "seria impossible pràcticament salvar-li la vida". Igualment, Mainat ha recordat part de la seva conversa amb els sanitaris l’endemà. "Em van dir que vaig estar en risc de mort, sí. Que tenia sort d’estar bé de salut i tenir un cor fort, perquè amb aquest nivell de sucre molta gent mor o queda en coma", ha explicat. 

"Vull pensar que se'n va penedir"

Mainat ha afirmat que vol que condemnin la seva exdona "si realment" el va intentar assassinar. "Però si el tribunal la condemna serà un dels dies més tristos de la meva vida. No penso que hauria guanyat, penso que hauria perdut", ha dit al tram final de la seva declaració. Davant del tribunal, ha fet referència diverses vegades a "l’estat mental alterat" de la seva exparella, amb qui comparteix dos fills de 9 i 12 anys, i diverses vegades ha dit que creu que aquella nit ella anava "col·locada".

Abans d'asseure's davant del tribunal, Mainat s'ha aturat per mirar Dobrowolski a la cara. Ha afirmat que un dels interrogants que espera resoldre amb aquest judici, que durarà almenys dos dies més, és "per què va entrar 13 cops a l'habitació i va anar tant a la cuina" abans de posar-li les injeccions. També a partir del que ha vist a les càmeres de seguretat de casa seva, Mainat es pregunta per què quan va tenir la hipoglucèmia no se'n va anar a la cuina, que seria "el més lògic" per buscar amb què ajudar-lo. "Em costa molt acceptar que algú que ha estat 10 anys amb mi fes això per assassinar-me", ha assenyalat, i ha afegit: "Vull pensar que se'n va penedir, però no ho sé".

En el glucòmetre que Mainat sempre tenia a casa hi van quedar registrades diverses mesures d’aquella nit. Les va fer Dobrowolski i totes van donar resultats que indicaven que l'home patia una hipoglucèmia greu i necessitava atenció mèdica urgent. L’últim registre, però, és de 154 mg/dl. Aquesta última mesura es va fer quan els sanitaris ja eren a casa del productor, i les acusacions creuen que Dobrowolski es va mesurar l’índex de sucre a la sang a si mateixa per deixar una última dada que no fos sospitosa. No sabia que el glucòmetre guarda l’historial no només de l’última mesura, sinó també de les anteriors.

Així, per a l’acusació és rellevant que Dobrowolski té coneixements mèdics i, de fet, en aquell moment estudiava l’últim curs del grau de medicina, que no va acabar. A més, coneixia bé Mainat perquè eren parella des de feia anys i sabia que no li convenia una injecció d’insulina. De fet, aquest dilluns el productor ha aclarit que mai en tenia a casa.

Correus de divorci

Mainat també ha explicat que feia més de sis mesos que havia pres la decisió de separar-se, però encara no havien engegat els tràmits legals. Al llarg d'aquell temps, Dobrowolski vivia en un altre lloc, però sovint es quedava a passar la nit a casa de Mainat per passar temps amb els dos fills que tenen en comú. Durant l’últim mes, ella s’havia colat diverses vegades a l’ordinador del seu exmarit i al seu correu, i per això les acusacions també li atribueixen un delicte de descobriment de secrets.

Ell ho va notar perquè va trobar a la paperera del correu missatges que havia intercanviat amb els seus advocats i s'havien reenviat, sense ell saber-ho, a Dobrowolski. Hi havia documents sobre la petició de divorci, la seva herència i el seu patrimoni. Per això, ella sabia que es quedaria sense herència si Mainat moria quan ja estaven divorciats o en tràmits de divorci, que ell pensava engegar l’endemà. "S’ho va prendre molt malament, va entrar en estat de pànic, va començar a hiperventilar. Em vaig espantar una mica perquè mai l’havia vista tan alterada", ha recordat el productor sobre la discussió que van tenir aquella mateixa tarda arran del seu divorci.

"He vist el meu pare ferit milions de cops"

Aquest dilluns també ha declarat l’actor Pol Mainat, fill de Josep Maria Mainat i l’actriu Rosa Maria Sardà, que ell mateix ha recordat que va morir la mateixa setmana de l’intent d’assassinat al seu pare. "Vaig arribar a la Quirón a primera hora. Estava estirat, tenia la mateixa mirada que la meva mare feia tres dies. Crec que no havia mort de miracle. Com que ho havia vist tan recent, em vaig acollonir". També ha explicat la sorpresa dels metges per la hipoglucèmia del seu pare, de qui ha recordat: "Em va dir «M’ha intentat matar, tio. M’ha fotut una injecció que no m’esperava»".

També ha explicat que Dobrowolski va voler visitar el seu exmarit a la clínica, on va estar ingressat fins al matí següent, però la família ho va evitar i fins i tot va posar seguretat privada a l’habitació. "És tanta bogeria, és com un diable, no saps què pot arribar a passar", ha dit Pol Mainat en recordar aquesta decisió. "Crec que és d’aquelles coses que penses «A casa nostra mai passarà». Doncs ha passat".

En aquella època, ha dit, el seu pare ja estava trist i havia fet una "davallada personal". "El maltractava psicològicament, li llançava coses al cap", ha dit en referència a l’agressió de Dobrowolski a Mainat un any abans de l’intent d’assassinat i que ja es va jutjar en una altra causa en què ella va acceptar una condemna de vuit mesos de presó. "He vist el meu pare ferit milions de cops. No va aconseguir matar-lo, però hem tingut un problema familiar gravíssim", ha conclòs.

stats