Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, Premi Nacional de Recerca
Silvia Osuna, professora de l'ICREA, rep el premi al talent jove
BarcelonaEl director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i cap del servei d'oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Josep Tabernero, ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2019, dotat amb 40.000 euros, per la seva contribució internacional a la investigació en la lluita contra el càncer. En el camp de l'oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, Tabernero ha descobert nous mecanismes de desenvolupament de tumors i, sobretot, ha detectat el desenvolupament de noves teràpies més dirigides, precises i eficaces contra el càncer.
Nascut a Barcelona el 1963, Tabernero és un dels principals investigadors del món en la lluita contra el càncer i va presidir la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO). Defensa un enfocament multidisciplinari de la lluita contra el càncer, en què l'educació tingui un paper clau per prevenir-lo. En una entrevista recent al diari ARA assegurava que amb una vida saludable "es podrien evitar entre un 40% i un 50% dels tumors", i que això passava per una educació que promogui una alimentació saludable i l'activitat física, així com la reducció de la contaminació. És també un ferm defensor d'un accés més equitatiu als medicaments per lluitar de manera més efectiva contra el càncer.
Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Premi Extraordinari de Llicenciatura l'any 1987. Posteriorment, es va especialitzar en Oncologia Mèdica. Dins el Vall d'Hebron, és a més responsable de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer, unitat pionera a Espanya d'assajos clínics en fase I de teràpia molecular. Membre del comitè de tumors de l'Hospital del Vall d'Hebron, està implicat en la recerca d'estudis farmacocinètics i farmacodinàmics amb nous fàrmacs antineoplàsics. També exerceix com a professor de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona.
És membre de diferents comitès internacionals d'Oncologia, com l'American Society of Clinical Oncology (ASCO) i el mateix ESMO que va presidir, així com forma part de comitès editorials de destacades revistes científiques. És autor o co-autor d'aproximadament 250 publicacions en revistes indexades internacionalment. L'any 2008, li van adjudicar el Premi a la Carrera Científica i d'Investigació, atorgat per l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.
L'any 2017, poc després que Tabernero fos nomenat president de l'ESMO, va ser reconegut com un dels científics més citats i per tant més influents del món, segons el rànquing de Clarivate Analytics. Entre les seves aportacions, destaquen aquelles referides als càncers gastrointestinals.
Un any després de rebre aquesta menció, va parlar amb el diari ARA sobre la seva professió: "I per què oncologia? El que m’atreia és que era una àrea amb molt de patiment i amb molta incertesa, però cada cop més el coneixement del càncer és més ampli i la malaltia evoluciona favorablement. En segon lloc, també m’agrada innovar i investigar i és una especialitat on tot estava per fer. L’any 1987 encara no s’havia descobert el genoma humà. Però ja es veia que era una àrea que havia d’avançar molt. Podies contribuir a canviar les coses i posar el teu gra de sorra".
El premi d'investigació al talent jove se l'ha emportat Silvia Osuna, professora de l'ICREA a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC), i el premi de comunicació científica ha correspost a l'Associació Catalana de Comunicació Científica. La Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer s'ha emportat la distinció de mecenatge científic i el centre Ricoh Additive Manufacturing (RicohCIM UPC) ha rebut el guardó al partenariat públic en R+D.