Judith Butler: "El gènere és un terme que sempre ha estat en un camp de batalla"
La filòsofa i experta en gènere de la Universitat de Califòrnia ha ofert una conferència en línia a Es Baluard
Palma"El gènere sempre ha estat un terme contestat, en un camp de batalla". Judith Butler ha introduït així la seva conferència en línia a Es Baluard aquest dimarts, amb una afirmació que demostra que l'àmbit d'estudi de la seva obra –el gènere– és una lluita constant. En aquesta activitat –que forma part del programa Zona de Contacte, concretament del mòdul Feminismes– Butler ha reflexionat sobre el moviment contra gènere que ha arribat sobretot a les forces de la dreta els darrers anys.
D'una banda, l'acadèmica ha alertat que els atacs als estudis de gènere estan vinculats a "l'atac dels estudis crítics de raça i dels estudis indígenes". Per altra banda, ha recordat que alguns dels arguments que fan els moviments antigènere són apropiats del discurs de les esquerres: el gènere és una forma de colonització, imperialisme, fins i tot de totalitarisme. D'aquesta manera, ha indicat, aquests corrents intenten demostrar que "les noves definicions del gènere poden afectar les dones".
Segons la filòsofa, l'oposició a la teoria del gènere o al gènere com a concepte es basa en un "fantasma del gènere", la idea que el gènere té el poder de destruir la civilització, la família, la nació i fins i tot l'home. La professora de la Universitat de Califòrnia ha estat crítica amb els que consideren que els estudis de gènere "adoctrinen" els joves, els mateixos que argumenten que això és una manera d'ensenyar-los a "convertir-se en gais o lesbianes, o un tipus de seducció per dur-los cap a aquest camí". "Tot això no ho podem acceptar, atès que és fals", ha contestat.
Allò que Butler considera més greu és que "molts dels que s'oposen al gènere es neguen a llegir sobre aquests estudis, ni sobre feminisme o homosexualitat; cap lectura que tingui a veure amb el gènere". De fet, la conferència ha versat en bona part sobre la lectura d'aquests textos. Aquestes persones "no només no els llegeixen, sinó que pensen que ningú els hauria de llegir, perquè ens pot adoctrinar", ha advertit la filòsofa.
En aquest punt, ha subratllat la posició que té "el Vaticà" i aquells que "segueixen l'actual papa". "Diuen que el tema del gènere és una ideologia diabòlica, que llegir obres d'estudis de gènere seria equivalent a tractar amb el diable, que si qualsevol de nosaltres llegís algun d'aquests llibres, seríem atrapats i abduïts", ha afegit Butler.
Lectura crítica
Així, ha mantingut, aquestes persones "s'imaginen que la teoria de gènere es llegeix igual que llegeixen la Bíblia, i que aquestes teories s'accepten sense qüestionar-les, que estan editades per una autoritat falsa, amb un poder suprem que pot convertir els lectors". Davant això, ha contraposat la seva visió: "Cal dir que els estudiants que tenen la capacitat de llegir críticament no són persones que acceptin sense qüestionar l'autoritat".
Aleshores, ha afirmat afegint un punt de claredat a la situació que ha exposat durant la primera part de la conferència: "L'argument hauria de ser sobre la lectura, sobre el tipus de lectura que feim d'aquests estudis". "És obvi que no es pot reduir tot a una sola idea o eslògan, hi ha moltes teories que cal llegir de manera comparativa i crítica, tant estudiants com professores".