Juristes de la UIB i del Govern cerquen escletxes legals per limitar la compra de propietats per part d'estrangers
Constituït el grup de treball entre l'executiu i experts universitaris en un intent d'aturar la inassumible escalada de preus de l'habitatge
PalmaFins ara tot eren declaracions i bons propòsits, però aquest dimecres el Govern ha fet una passa concreta per estudiar les opcions que té Balears de limitar la compra venda d'habiatges per part de ciutadans estrangers. Un equip multidisciplinar on hi participen expertes de la UIB, juntament amb l'Advocacia de la Comunitat autònoma s'han constituït per tal d'estudiar el que fons de l'executiu admeten que és "un problema important". Les dades publicades recentment per l'ARA Balears confirmaven que fins a 700 propietats illenques s'inscriuen cada mes a nom d'un estranger. No es tracta de cap intenció d'evitar cap dret als ciutadans europeus, però si de controlar d'alguna manera un fenomen que ha disparat els preus de l'habitatge perquè les rendes altes dels europeus, i especialment dels països que des de fa dècades s'han fixat en Balears, poden assumir uns preus que s'allunyen de la capacitat dels residents.
L’Executiu ha constituït un grup de treball amb diferents conselleries i "la UIB i ha començat l’anàlisi amb un informe preliminar de situació jurídica actual europea", per tal de saber quin és el punt de partida. L’informe inicial de situació normativa europea aborda "l’actual marc jurídic complex que dificulta limitar la compra de propietats immobles per part d’estrangers a territori comunitari, si bé aquest és un punt de partida", afirma el Govern. A partir d’ara, el grup de feina analitzarà les experiències que existeixen a l’àmbit europeu i internacional "per extreure’n conclusions aplicables a la problemàtica de les Illes Balears i a la seva especificitat com a territori insular i limitat", asseguren.
"No és senzill", admeten diferents fonts del Govern, perquè precisament el fonament jurídic de la Unió Europea és la llibertat de circulació de persones i capitals. Però també ho és el dret a l'habitatge, que ara mateix a Balears és cada vegada més complicat a causa de l'elevat preu del metre quadrat. El grup de feina està composat pels consellers de Presidència, Habitatge i Hisenda, així com representants de l’Advocacia de la Comunitat i la Universitat de les Illes, entre d’altres, i va mantenir la seva primera reunió dia 29 de novembre.