Educació
Societat19/01/2023

La justícia dona la raó a Educació i avala el nomenament de la cap d'Inspecció

El sindicat UOB Ensenyament havia interposat un contenciós administratiu al TSJIB contra la Conselleria perquè considerava que hi ha "sospites d'irregularitat" en el procediment

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha desestimat el recurs contenciós administratiu interposat per UOB Ensenyament contra la Conselleria d'Educació pel procediment en què es va adjudicar el lloc de cap del Departament d'Inspecció Educativa. En concret, el sindicat qüestionava la rebaixa de cinc anys a tres del requisit d'experiència per accedir a la nova plaça, que havia quedat vacant per la jubilació.

El TSJIB considera que el procés és vàlid i que la modificació "s'ha d'entendre com a exercici de potestat d'autoorganització de l'Administració". A més, entén que "no altera els principis generals sobre els sistemes de provisió de llocs de treball" i que el fet d'"ajustar la temporalitat d'un requisit, que ja estava previst en la norma modificada, no pot qualificar-se com una mesura que afecti les condicions del lloc de treball", ni tampoc "alteri de cap manera la manera en què el titular desenvolupa les funcions al lloc indicat".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la sala no creu que hi hagi "la desviació de poder" que havia al·legat UOB Ensenyament en el contenciós. "No aprecien que l'ampliació del període d'antiguitat, per donar accés a un major nombre d'aspirants, sigui indicatiu de l'actuació en una desviació de poder", diu la sentència. En aquesta línia, argumenta que les raons que expliquen aquesta modificació "s'entenen raonables i justificades".

Cargando
No hay anuncios

La Conselleria ha defensat en un comunicat que la rebaixa del requisit del temps d'antiguitat es va prendre per la manca d'inspector. El 2015 només hi havia 10 inspectors, la meitat dels quals eren interins, perquè feia 15 anys que no es feien oposicions. Finalment, es varen convocar el 2016, però com que no varen prendre possessió fins al 2017, cap nou inspector (ara n'hi ha una trentena) tenia els cinc anys d'experiència. "Això era un greu inconvenient per nomenar el nou cap de departament perquè a efectes pràctics només es podia triar entre cinc persones, bona part de les quals estaven a punt de jubilar-se", exposa Educació.

Cal recordar que UOB Ensenyament va interposar el contenciós administratiu perquè considerava que hi havia "sospites d'irregularitat" en el nomenament de l'actual cap d'Inspecció Educativa, Camila Tudurí, i volia "aclarir si aquest procés s'ha fet de manera ajustada a la normativa". Considerava que el procés "podria atemptar contra la lliure concurrència en un procés de selecció d'un càrrec funcionarial" perquè la Conselleria va tramitar per via d'urgència la reducció del requisit al·legant motius organitzatius, i el sindicat educatiu "no entenia com es podia titllar d'organitzativa la reducció d'un requisit", modificació sense la qual "Martí March no hauria pogut nomenar la cap actual", apuntaven en un comunicat.