La justícia europea considera que YouTube no vulnera els drets d'autor amb els continguts no autoritzats
El jutge estableix que només seria responsable de fer-ho si no establís les mesures necessàries per eliminar aquests continguts
YouTube, la plataforma de vídeos de Google, ha guanyat la darrera batalla que l'enfrontava a la industria cultural europea, que acusava el servei online de vulnerar els drets d'autor allotjant continguts que els usuaris pujaven a l'aplicació sense permís. La justícia considera que YouTube no n'és responsable, sempre que bloquegi o elimini aquests continguts.
La batalla judicial entre YouTube i la industria cultural europea forma part d'un debat més ampli sobre fins a quin punt les plataformes i les xarxes socials haurien de vigilar i prendre mesures contra continguts no autoritzats o il·legals, o continguts que promocionin l'odi o difonguin notícies falses. Aquesta és una de les principals preocupacions pel que fa als entorns digitals de la Unió Europea, que té previst posar en marxa una regulació més estricta a partir de l'any que ve.
La justícia europea remarca que YouTube serà responsable d'aquests continguts si no posa en marxa les eines tecnològiques adequades per fer front a les infraccions dels drets d'autor dels usuaris, o si proporciona eines a les seves plataformes per compartir contingut il·legal.
En reacció a la decisió judicial, un portaveu de YouTube ha assegurat que el servei "és un líder dels drets d'autor i defensa que els propietaris d'aquests drets rebin una compensació econòmica justa". "En els últims dotze mesos hem pagat 4.000 milions de dòlars a la industria musical, i més del 30% d'aquests diners provenen de la monetització de continguts generats pels usuaris", remarca la plataforma.
La Comissió Europea ha redactat la Digital Services Act, una proposta de regulació que estableix obligacions estrictes per a plataformes i serveis online, i que preveu multes de fins al 6% dels ingressos a aquestes empreses si no compleixen les normes europees.