Vacunació covid

La justícia europea sentencia que Brussel·les no va ser prou transparent en la compra massiva de vacunes

El TGUE insta la Comissió Europea a donar els noms dels negociadors de les adquisicions per comprovar que no hi va haver conflicte d'interessos

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu.
17/07/2024
2 min
Regala aquest article

EstrasburgUna de les taques negres del mandat d'Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea (CE) és la compra massiva i anticipada de vacunes que va fer a correcuita en plena pandèmia de la covid. Se la va posar en el punt de mira per la manca de transparència i pel retard en l'entrega d'algunes de les dosis que l'executiu comunitari havia pagat. La CE es va negar a publicar els contractes perquè són confidencials, adduint que s'havien de protegir els interessos comercials de les empreses i no "debilitar" la seva posició negociadora. I aquest dimecres, la vigília de la votació al Parlament Europeu per revalidar-la o no al tron de Brussel·les, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha sentenciat que no va donar prou informació sobre com va adquirir les vacunes.

La cort de Luxemburg també anul·la la decisió de la Comissió Europea de només concedir "accés parcial" als documents que van demanar diversos eurodiputats i particulars, com els contractes de la compra que l'executiu va firmar entre el 2020 i el 2021 amb diferents farmacèutiques per valor d'uns 2,7 milions d'euros. A més, l'acusa especialment de limitar l'accés a tots els documents relatius a les indemnitzacions que podrien rebre les empreses farmacèutiques per part dels estats membres per eventuals danys i perjudicis.

La justícia europea també tomba la principal excusa de Brussel·les i assegura que la protecció a la intimitat de les persones implicades en la contractació no és motiu suficient per restringir l'accés a la informació sol·licitada. En aquest sentit, el TGUE considera que únicament sabent el nom i cognom i el càrrec dels treballadors de la Unió Europea ja s'hauria pogut comprovar si es podria haver produït una situació de conflicte d'interessos.

Brussel·les obre la porta a presentar recurs

Brussel·les ha reaccionat aquest mateix dimecres al matí a la sentència del TGUE i ha obert la porta a presentar un recurs a la màxima instància de Luxemburg, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "La Comissió en pren nota i estudiarem de forma aprofundida la sentència i les seves implicacions", diu en un comunicat.

La Comissió Europea també justifica que és "complicat" trobar "l'equilibri" entre la transparència sol·licitada pels europarlamentaris i els "requisits que emanen dels mateixos contractes", que podrien haver dut "a reclamacions" per part de les farmacèutiques. De fet, assegura que hi ha diferents tribunals que s'han posat del costat del contractant i han admès que, davant de casos com aquest, s'ha prioritzat la "necessitat de protegir els interessos empresarials d'un soci contractual".

Sigui com sigui, Von der Leyen directament no ha fet cap declaració al respecte i fa temps que aquesta polèmica sembla enterrada. La presidenta de la Comissió Europea no s'ha retractat mai de com va dur a terme la compra massiva de vacunes i sempre ha defensat la urgència d'aquell moment per aconseguir dosis com més aviat millor. En aquest sentit, durant les negociacions de Von der Leyen amb els diferents grups europarlamentaris no s'ha ni esmentat aquesta qüestió i res fa pensar que per la sentència del TGUE gaires membres del Parlament Europeu canviïn aquest dijous el sentit del seu vot per revalidar la candidatura de la conservadora alemanya.

stats