Herència

Ordenen exhumar els pares d'un empresari menorquí per una demanda de paternitat per una herència milionària

El jutge ha adoptat aquesta decisió perquè no es poden practicar les proves genètiques a les restes mortals de l'empresari

Cementiri municipal de Ciutadella
ARA Balears
13/01/2023
2 min
Regala aquest article

PalmaUn jutge de Menorca ha ordenat exhumar els pares d'un conegut empresari de l'illa, morts tots dos fa més de 30 anys, per una demanda de paternitat presentada per una dona que assegura ser filla il·legítima de l'empresari i que pretén rebre l'herència. El jutge ha adoptat aquesta decisió perquè no es poden practicar les proves genètiques a les restes mortals de l'empresari, ja que va ser incinerat després de la defunció, fa uns anys, i perquè els germans biològics del difunt es varen negar a sotmetre's a la prova d'ADN.

En el litigi que tramiten els jutjats de Menorca, la dona lluita per una important herència que, si no es reconeix el seu parentiu amb l'empresari, seria per als nebots d'aquest, segons ha explicat en un comunicat el despatx d'advocats que assisteix la dona, Bufet Osuna. L'empresari els va nomenar expressament com els hereus de tot el seu patrimoni en el testament, del qual deixa fora la seva presumpta filla il·legítima.

La demandant és una dona septuagenària resident a Andalusia i en el seu certificat de naixement apareixia com a filla de mare fadrina. Assegura que la seva mare, de Barcelona, va tenir una relació amb l'empresari durant els anys quaranta, sense haver-hi contret matrimoni i amb una certa diferència d'edat entre tots dos. El bufet d'advocats contextualitza que en l'època aquest naixement es considerava "un absolut escàndol" i que es va produir un distanciament entre tots dos fins que la relació es va rompre. L'empresari (un "milionari", segons el despatx d'advocats) vivia entre Menorca i Barcelona, i era fadrí.

No obstant això, els advocats indiquen que la relació entre la demandant i l'empresari era cordial, que tots dos es varen reunir en diverses ocasions i que, encara que ell mai reconegués registralment la seva paternitat, suposadament sí que ho feia en l'esfera privada. En aquest sentit, en la demanda la dona va aportar cartes intercanviades entre la seva mare i el seu possible pare, en les quals es reconeixeria l'embaràs. A més, el despatx jurídic ha indicat que, amb la mediació d'una tercera persona perquè l'empresari acceptàs la paternitat, aquest va començar a pagar quantitats de diners i es va fer càrrec dels costos de l'escolar, va posar a la nina el seu llinatge en papers de l'escola i altres registres.

Amb aquesta demanda la dona pretén que es reconegui el seu dret a heretar "un immens patrimoni" repartit entre Catalunya, les Balears i Andalusia, compost de "palaus, terres rústiques, habitatges, joies, obres d'art, empreses i metàl·lic en bancs", segons el seu advocat, Fernando Osuna. Després d'haver descartat altres opcions, el jutge ha acceptat la petició de la demandant perquè s'exhumin els pares de l'empresari, com a únic recurs viable per determinar el parentiu mitjançant una prova d'ADN.

Els possibles avis estan enterrats al cementeri vell de Ciutadella. Per garantir la prova, el jutge també prohibeix cautelarment la incineració i qualsevol manipulació de les seves restes òssies. La decisió no és ferma i és possible presentar-hi recurs.

stats