Investigació

Kaili va insistir a Bauzá que votàs a favor de l'exempció de visats de Qatar

L'exvicepresidenta del Parlament Europeu va mantenir contacte amb altres cinc eurodiputats espanyols, als quals va expressar interès en què tiràs endavant

L'eurodiputat José Ramón Bauzá
ARA Balears
11/12/2023
3 min

PalmaL'exvicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili, investigada per un presumpte cas de suborns de Qatar, va insistir a l'eurodiputat José Ramón Bauzá, expresident del Govern, i a altres eurodiputats que votassin a favor de l'exempció de visats de Qatar. Segons ha recollit Europa Press, la investigació feta per la xarxa de mitjans European Investigative Collaborations (EIC), publicada pel mitjà InfoLibre, recull que Kaili va mantenir contacte amb cinc eurodiputats espanyols, a més de l'alt representant de la UE per Afers Exteriors, Josep Borrell, als quals la parlamentària expressava el seu interès que sortís endavant l'exempció de visats. Segons EIC, els informes de la policia belga inclouen conversacions entre la vicepresidenta de l'Eurocambra i Bauzá.

L'1 de desembre, quan la Comissió de Lliberats Civils, Justícia i Afers d'Interior (LIBE) anava a votar l'exempció de visats, Kaili va demanar a Bauzá que acudís a la sessió. Ell li va recordar que no és membre de la Comissió però la vicepresidenta li va insistir que podia votar en cas que algú s'absentàs. Bauzá, però, finalment no va acudir a la sessió perquè, segons declaracions a InfoLibre, es trobava al Foro Mundial de Turisme a Riad. Així mateix, quan Kaili li va recordar a Bauzá que el seu grup, Renew, anava a votar en contra de l'exempció de visats, l'expresident del Govern va indicar-li que una altra eurodiputada de Ciutadans, Maite Pagazaurtundúa, anava a votar a favor. També en declaracions al mitjà, Bauzá ha negat que fos per incidir en el seu vot, ja que Pagazaurtundúa havia anunciat anteriorment el seu posicionament.

Un altre missatge publicat per EIC va tenir lloc quan la parlamentària grega va recriminar a Bauzá que Renew anàs a votar a favor d'una resolució condemnant la violació dels drets humans al Mundial de Futbol de Qatar 2022. "El teu grup ha destruït les nostres relacions amb el Golf", va retreure Kaili, a la qual cosa Bauzá va respondre que "és terrible" i que estava en una "batalla interna" en el seu grup.

Finalment, quan l'1 de desembre es va aprovar l'exempció de visats, Kaili va enviar a Bauzá el misstage "ho hem aconseguit", i ell va respondre "Sí! Per fi ho hem aconseguit!". La proposta va obtenir 46 vots a favor i 16 en contra; la mateixa Kaili va acudir i va votar en substitució d'un altre eurodiputats, però sense comunicar-ho prèviament al seu grup.

L'eurodiputat ha emmarcat aquestes conversacions dins la normalitat parlamentària, ja que pertany a la Comissió de Relacions amb la Península Aràbiga i presidia el Grup d'Amistat de Qatar i la UE (que va suspendre després que es donàs a conèixer la investigació). A part de Bauzá, els informes també recullen missatges amb altres eurodiputats espanyols: el socialista Juan Fernando López Aguilar, president de la Comissió LIBE; Javier Zarzalejos (PPE), ponent alternatiu de la proposta (també ho era Bauzá) i una reunió el novembre amb els europarlamentaris socialistes Javi López i Javier Moreno Sánchez.

Paralitzen la instrucció del Qatargate

El setembre, la justícia belga va decidir ajornar fins al 2024 la instrucció del cas conegut com a Qatargate, després que la defensa de Kaili al·legàs que la seva immunitat parlamentària fos violada durant la investigació policial. En aquest sentit, el tribunal va acordar ajornar a maig de l'any que ve la propera vista després que els advocats de Kaili presentassin un recurs sobre la regularitat del procés. A la seva apel·lació, al·leguen que la justícia belga no va actuar amb totes les garanties i que la immunitat parlamentària de Kaili va ser violada.

La Policia belga va confiscar 1,5 milions d'euros en efectiu durant els registres dels domicilis de l'exeurodiputat italià Pier Antoni Panzeri i Kaili, qui va ingressar a presó preventiva fins a l'abril. La política va ser destituïda com a vicepresidenta de l'Eurocambra per la seva implicació en la trama de suborns de Qatar i el Marroc pocs dies després d'esclatar l'escàndol, tot i que continua conservant el seu escó com a eurodiputada. A l'octubre, Panzeri va ser posat en llibertat després de passar més de nou mesos sota arrest, amb la condició de no abandonar el país, així com no estar en contacte amb els altres acusats en la trama.

stats