La Khadija i la Cherive ja fan vides independents: Sant Joan de Déu separa amb èxit les dues nenes siameses de Mauritània
Les bessones estaven unides per l'abdomen i, un cop donades d'alta, tindran una vida normalitzada
BarcelonaLa Khadija i la Cherive ja fan vides autònomes i independents. Aquestes dues nenes van néixer fa 40 dies en un hospital de Mauritània unides per l'abdomen, amb un sol cordó umbilical, i amb la sospita que compartien també el fetge. La dificultat del quadre clínic que presentaven va fer que els metges del país descartessin una intervenció per separar-les i van contactar amb l'Hospital Sant Joan de Déu per fer una consulta i poder derivar les petites siameses. El sí del centre barceloní va fer que a partir de llavors es posés en marxa una maquinària logística i mèdica en què han participat una vintena de professionals, entre metges i infermeres. Ara les criatures estan ja a planta ordinària, amb bon estat de salut, i és la seva mare la que s'encarrega d'elles. Si tot va bé, dimarts vinent tornaran a casa amb un pronòstic de vida "normal", segons l'equip mèdic que les ha atès.
Totes dues arribaven a l'aeroport del Prat una setmana després del part, traumàtic tant per a elles com sobretot per a la seva mare, que té una altra filla de tres anys. Les dues nenes estaven enganxades per la part superior de l'abdomen i estaven encarades, una posició que afegia més complicació a la intervenció perquè deixava poc espai per treballar als cirurgians. Per això, a l'hospital es van preparar per al pitjor escenari.
En les anàlisis del preoperatori, unes proves de radiodiagnòstic van confirmar que tenien dos fetges, connectats per una zona comuna d'uns sis centímetres. Quan els van injectar el líquid del contrast es va apreciar, però, que no compartien cap vas vital i mantenien la funció hepàtica normal. No hi compartien estructures òssies. "El repte era controlar les fuites biliars i el sagnat", ha explicat aquest divendres en una roda de premsa el cap de cirurgia pediàtrica de Sant Joan de Déu, Xavier Tarrado. Finalment, tot va anar "plàcidament" i no hi va haver cap complicació al quiròfan.
Però perquè tot el procés tingués el final que ha tingut, l'equip mèdic va fer una planificació a consciència de tot el procés per avançar-se a eventuals problemes que es podrien trobar i així saber donar-los una resposta adequada. D'una banda, es va obtenir una fotografia real dels punts exactes per on estaven unides, els vasos i els òrgans que compartien gràcies a impressions 3D amb diferents colors i textures. D'altra banda, es van utilitzar nines de silicona a escala real i reproduint la postura de totes dues nenes perquè els cirurgians i els anestesiòlegs fessin un assaig abans de fer l'operació real. Es tractava de dissenyar la millor ubicació de cada professional al quiròfan per no destorbar-se, tenint en compte que la posició encarada de les nenes reduïa molt l'espai per treballar-hi, ha detallat José Quintilla, coordinador del programa de simulació. Això va permetre determinar quina era la millor manera de col·locar les siameses a la taula d'operacions, de com intubar-les i com abordar la cirurgia. En total, la intervenció va durar cinc hores, la meitat de les quals va ser de preparació. Era el matí del 8 de novembre.
Després del quiròfan, les dues nenes van passar a l'UCI de neonatals. La seva recuperació ha estat força ràpida, fins al punt que ja fa una setmana que no necessiten cap ajut extra i és la seva mare la que s'encarrega de la seva cura i alimentació, amb l'ajuda de les infermeres del centre. Quan rebin l'alta hospitalària i tornin al seu país tindran un seguiment per part d'un cirurgià de Mauritània que ha estat aquests dies seguint de prop la intervenció i el postoperatori. Amb tot, el cirurgià Tarrado ha assegurat que si tot va com fins ara, les dues criatures no tindran cap limitació ni hauran de requerir cap atenció especialitzada i la seva vida serà totalment normal, sense conseqüències per les condicions de com van néixer.
Els siamesos representen un de cada 200.000 naixements de vius, i en un 20% dels casos els bessons estan units per l'abdomen, com el cas d'aquestes dues nenes mauritanes. L'operació s'ha fet a través del programa de cooperació internacional Cuida'm, que l'hospital va engegar per donar assistència a pacients de països de renda baixa que tenen malalties molt greus, però curables, i que no es poden tractar als centres d'origen. Cada any ingressen al centre una vintena d'aquests nens.