Solidaritat
Societat23/07/2024

L'activitat solidària de REAS Balears assoleix els 21 milions d'euros el 2023

El moviment econòmic conjunt de les 14 associacions d'economia solidària que formen part de la xarxa ha augmentat un 15% en relació amb l'any anterior

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLes entitats sòcies de la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària de les Balears (REAS) han assolit el 2023 els 21,4 milions d'euros en el conjunt del moviment econòmic i han implicat prop de 1.900 persones entre treballadors i voluntaris, 526 dels quals han estat contractats. Així es desprèn de la memòria del 2023, presentada aquest dimarts, en què han destacat que el moviment econòmic conjunt de les 14 associacions d'economia solidària que formen part de la xarxa ha augmentat un 15% en relació amb l'any anterior.

De l'activitat de 2023, la presidenta de REAS Balears, Maria Jaume, ha fet valdre l'activitat en favor del model de l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús i, entre altres, les actuacions de mercat social a través del projecte ESS Local. Malgrat això, Jaume ha lamentat la liquidació d'aquest projecte, ja que en els pressupostos del Consell de Mallorca per al 2024 no s'ha inclòs la partida per desenvolupar actuacions previstes al Pacte per al foment de l'economia social i solidària i el desenvolupament local signat el juliol de 2020.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, ha destacat la millora de la dotació econòmica de les subvencions per al manteniment dels llocs de feina de les empreses d'inserció en 200.000 euros i l'aprovació de la llei de cooperatives de les Balears. Segons ha explicat, la normativa inclou dues propostes de REAS Balears que impliquen la regulació del cooperativisme d'habitatge en cessió d'ús i una disposició addicional que modifica un decret d'empreses d'inserció de 2003 per reforçar els itineraris d'inserció laboral i evitar l'intrusisme. També ha destacat la commemoració del 25è aniversari de la xarxa.

Massificació turística

REAS Balears ha assenyalat que es va adherir a la manifestació de diumenge passat en contra de la massificació turística a les Illes. En aquest sentit, han defensat la necessitat d'actuar sobre les seves causes i "passar de les protestes a les propostes", contribuint a fer possible el canvi de rumb cap a un model econòmic més just i sostenible. Per això, han valorat la contribució de l'economia social i solidària a la diversificació econòmica i al canvi de model que els manifestants van reclamar als carrers. "Davant la vulnerabilitat i dependència del nostre model, necessitam una transició cap a un model més resilient, equitatiu i sostenible que permeti garantir el benestar de les generacions actuals i futures", han subratllat.