La Fiscalia de l'Estat analitzarà totes les rebaixes de penes a agressors sexuals
El ministeri públic demana la documentació de tots els casos i es compromet a estudiar-los
MadridDavant el degoteig de rebaixa de penes arran de l'aplicació de la llei del només sí és sí, aquest dijous el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha promès que aquesta revisió de condemnes es farà "fugint d'automatismes" i ha assegurat que el ministeri públic vetllarà perquè siguin processos "amb una clara vocació d'empara a les víctimes". El missatge deixa la porta oberta al fet que la mateixa Fiscalia mogui fitxa per frenar les rebaixes de condemnes a agressors. Aquest dimecres fonts del ministeri públic ja explicaven que estaven estudiant cas per cas i que si es considerava "necessari" s'elaboraria "una circular per unificar criteris d'aplicació de la llei". De moment, aquesta tarda la Fiscalia General de l'Estat ja ha emès una circular en què demana la documentació de tots els casos en què s'han rebaixat les penes aplicant la llei del només sí és sí per estudiar-los. A més, també demana els informes que ha fet el ministeri públic en cada cas.
Ortiz ha tancat files amb la tasca dels jutges, perquè el fet que es modifiquin "tipus penals" comporta per força, ha dit, una revisió de les "condemnes existents". Ara bé, el fiscal general de l'Estat també ha defensat el contingut en si de la normativa de llibertat sexual perquè considera que suposa un "canvi de paradigma". Un missatge ben rebut per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que escoltava les seves paraules des de la mateixa sala on les pronunciava Ortiz. Tots dos han presidit l'obertura de les jornades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere que l'ens celebra durant aquest dijous i divendres al Senat. També hi era el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rafael Mozo.
Montero insisteix en el "biaix masclista" dels tribunals
Després dels retrets creuats de les últimes hores entre el ministeri d'Igualtat i el poder judicial i davant dels principals representants de la Fiscalia i l'òrgan de govern dels jutges, Montero s'ha reafirmat en la tesi que són els "biaixos masclistes" de la justícia els que provoquen una interpretació incorrecta de la llei. La ministra ha defensat les seves paraules escudant-se en el que defensen organismes internacionals com el CEDAW (Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona), i en aquest sentit ha apostat per adoptar mesures per garantir la "imparcialitat i la integritat del sistema de la justícia".
Unes paraules que han censurat veladament tant Mozo com la presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, que han reivindicat la tasca dels jutges espanyols i també la formació que reben en perspectiva de gènere, una qüestió que Montero va posar en dubte dimecres i va demanar reforçar-la. "És absolutament injust i ho haig de negar de manera rotunda, no hi ha una justícia masclista", ha afirmat Carmona en declaracions als mitjans de comunicació. Per argumentar-ho, ha explicat que un 73% dels jutges que formen part dels òrgans que es dediquen a la violència masclista són dones. També el seu soci de govern, el PSOE, s'ha desmarcat del to de Montero. La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha apel·lat a la "separació de poders" i ha dit que són els jutges els que han "d'interpretar les normes".
Tampoc avalen les declaracions de Montero les quatre associacions judicials. De fet, tant l'Associació Professional de la Magistratura com també l'Associació de Fiscals han demanat al ministeri d'Igualtat que assumeixi "amb honestedat" la possibilitat que la norma pugui portar a interpretacions que poden resoldre's en favor dels presos. Fins ara hi ha confirmats almenys onze casos en què s'han revisat les sentències a la baixa, cinc de les quals han comportat l'excarceració dels condemnats. El govern espanyol està estudiant solucions possibles al cas i, tal com va dir el president espanyol, Pedro Sánchez, està a l'espera que el Tribunal Suprem senti jurisprudència sobre el cas. Precisament fonts de l'alt tribunal recorden que el Suprem té pendent de resoldre recursos de cassació de casos als quals ja s'hauria d'aplicar la nova llei.
L'advocat de la Manada demanarà rebaixar la pena a un dels condemnats
En paral·lel, aquest dijous també s'ha sabut que l'advocat de la Manada, Agustín Martínez, ultima un recurs per demanar una revisió a la baixa d'un any de la pena per a un dels seus representats, Ángel Boza, condemnat pel Tribunal Suprem a 15 anys de presó per un delicte continuat de violació amb els agreujants de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones. El lletrat, tal com ja va avançar fa uns mesos, mou fitxa amb la nova normativa a la mà, que precisament va néixer arran del cas de la violació grupal als Sanfermines del 2016. Els altres quatre agressors també condemnats sumen altres penes i no podrien beneficiar-se de cap rebaixa. En una entrevista a Canal Sur Radio, recollida per Europa Press, Martínez ha aprofitat per rebutjar les crítiques als jutges de Montero. Així, ha instat la ministra a aclarir "per què s'han rebaixat tots els mínims de les penes". "Evidentment, no hi ha tribunals masclistes en aquest país ni hi ha interpretacions esbiaixades, sinó simplement una mala llei", ha conclòs.
Ara bé, tot i el seguit de casos en què s'han rebaixat les penes, també hi ha un percentatge elevat de condemnes que no s'han revisat a la baixa. A la Rioja, per exemple, l'Audiència Provincial ha revisat 54 sentències i fins ara cap ha estat modificada. Ho ha explicat el president del Tribunal Superior de Justícia de la Rioja, Javier Marca, en declaracions a la Cadena SER i Onda Cero, on ha justificat la decisió basant-se en la disposició transitòria del Codi Penal que diu que no es rebaixaran les penes, encara se'n reformi la forquilla, si el delicte no varia.