L'AECC Balears diu que l'impacte del covid-19 en la mortalitat per càncer es veurà d'aquí a deu anys

L'associació insta a reforçar l'Atenció Primària com a mesura urgent per revertir aquesta situació

Un doctor mira una mamografia a Son Espases.
02/02/2022
2 min

PalmaEl president de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AEEC) de les Balears, José Reyes, ha comparegut aquest dimecres davant el Parlament balear, on ha assegurat que l'impacte "enorme" de la pandèmia en la mortalitat del càncer "no es veurà al 100% fins d'aquí a deu anys". "Les demores diagnòstiques inevitables per la pandèmia estan associades a un increment de la mortalitat que rebrem a llarg termini", ha assenyalat.

Reyes ha recordat que, segons un estudi fet per l'AEEC a escala estatal el 2020, durant els primers quatre mesos de pandèmia un de cada cinc càncers va quedar sense diagnòstic. A més, hi va haver un 10% menys de tractaments i un 5% menys de radioteràpies. Les conclusions a què arribava l'estudi és que es va preservar l'activitat assistencial dels càncers ja diagnosticats, "però hi va haver un descens molt important del diagnòstic i la investigació", ha defensat Reyes, i ha afegit que s'hi ha de sumar també l'impacte de les altres onades.

Què es pot fer davant aquesta situació? Per al president de L'AEEC de les Balears, la mesura més bàsica i urgent és reforçar l'Atenció Primària. "Els hospitals sols no poden funcionar, necessitam sostenir i donar recursos a la Primària perquè pugui funcionar de manera més eficient". A més, és també des dels centres de salut que es fa la major part de la tasca de prevenció que evita malalties com el càncer a llarg termini.

Més detecció precoç

D'altra banda, Reyes considera que s'han de reforçar i ampliar els programes de detecció precoç. Un canvi important en el programa de prevenció del càncer de cèrvix és demanar a la població diana a participar-hi, perquè, ara com ara, "si la dona no va a la consulta no rep cap invitació per anar-hi". "Reforçar els programes és la manera més ràpida de revertir l'impacte de la pandèmia", ha insistit.

Els càncers amb més incidència a les Illes Balears són els de còlon, pit, pròstata i pulmó, segons l'Observatori del Càncer de l'associació. No obstant això, el més mortal és el de pulmó, seguit dels de còlon, pàncrees i pit. Justament aquesta setmana, la Conselleria de Salut ha anunciat que impulsarà enguany la campanya de cribratge de càncer de còlon amb l'objectiu d'arribar al 90% de la població diana i poder assolir els objectius que estableix l'estratègia estatal d'abastar el 2024 tots els homes i dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears.

stats