Coronavirus
Societat18/11/2021

L'Agència Europea de Medicaments dona per fet que caldrà generalitzar la tercera dosi

Els experts europeus estudien encara quin és el millor moment per administrar-la

Brussel·lesEls contagis de coronavirus augmenten a tot Europa, també als països on els percentatges de població vacunada són més elevats, cosa que de retruc ha accelerat el debat sobre l'aplicació d'una tercera dosi. Països com Bèlgica, amb un 74% de la ciutadania vacunada, registren una incidència de 960 casos per cada 100.000 habitants, i aquesta setmana han anunciat que es generalitza l'aplicació de la tercera punxada per a tota la ciutadania. En canvi, a Espanya, que per ara registra unes xifres de contagi molt inferiors, la tercera dosi s'aplicarà a persones de més de 60 anys i personal sanitari. Els criteris, com ja ha anat passant al llarg de la pandèmia, varien, doncs, en funció de les autoritats sanitàries de cada país i de la seva situació epidemiològica, sobretot mentre els reguladors europeus no emetin un veredicte clar. De moment, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) dona per descomptat que caldrà generalitzar la tercera dosi, però els experts estudien encara quin és el millor moment per administrar-la.

Cargando
No hay anuncios

Així ho ha explicat el doctor Marco Cavalieri, responsable de l'estratègia de vacunació de l'EMA, en la roda de premsa periòdica que el regulador organitza des de l'esclat de la pandèmia. El doctor Cavalieri ha aclarit que els experts d'aquesta agència europea estan estudiant tota la informació, que, de fet, constata que si bé la protecció contra la infecció i contra els símptomes més severs del coronavirus és molt elevada al principi d'haver sigut immunitzat, després "tendeix a reduir-se progressivament", i ha fet èmfasi que la protecció que es rebaixa més és la que està relacionada amb la infecció de la malaltia. Així, el que l'EMA està observant és que tot i que la protecció enfront de la versió més "severa" del virus es manté durant més temps, els anticossos tendeixen a caure més ràpidament, cosa que explica el repunt de contagis en aquests moments de la pandèmia.

"Amb el temps anirem veient dades que corroboraran el fet que la tercera dosi s'ha de donar a la majoria de la població per restaurar la protecció que s'observa després de la vacunació", ha explicat Cavalieri.

Cargando
No hay anuncios

Per això, l’EMA dona per fet que "tard o d'hora" caldrà aplicar una tercera dosi a la majoria de la població, justament per aconseguir l'objectiu d'aturar la circulació del virus, cosa que només pot passar si es redueixen al màxim les possibilitats d'infecció. Ara bé, Cavalieri ha insistit que la vacuna continua fent efecte a l'hora d'evitar la versió més greu de la malaltia i, sobretot, la mort: "La protecció no baixa a zero de cop, hi ha un procés, però la protecció rellevant es manté", ha dit. El responsable d'estratègia de vacunació del regulador europeu ha explicat que la tercera dosi el que fa és "restaurar" l'elevada protecció inicial i també la protecció a la infecció. "Estem estudiant quan s'ha de donar, i quan s'ha de donar als més vulnerables i als més grans", ha aclarit.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, el que l'EMA té clar és que el debat sobre la tercera dosi no ha de posar en dubte l'eficàcia de la vacunació en si mateixa, perquè malgrat que disminueixin els anticossos, la vacunació protegeix davant la versió més virulenta de la malaltia si es desenvolupa, cosa que explica que la major part dels hospitalitzats i en cures intensives en l'actualitat formin part del percentatge minoritari de no vacunats. "S'ha de tancar la bretxa", ha dit el doctor Cavalieri per explicar que la clau per aturar la transmissió del virus és aconseguir reduir al màxim el percentatge de no immunitzats.

Cargando
No hay anuncios

A més, a escala europea, el fet d'aplicar la tercera dosi, o exigir-la, va acompanyat d'un debat més ampli, el del certificat covid. ¿Deixarà de ser vàlida la vacunació amb dues dosis si un país (com passa per exemple a Bèlgica) generalitza la tercera? ¿Quines implicacions tindrà això a l'hora de viatjar arreu d'Europa si un país no accepta un certificat amb doble dosi i exigeix la tercera? La Comissió Europea està treballant justament per presentar "molt aviat" una actualització de les recomanacions en aquests àmbits per mirar d'unificar criteris arreu de la Unió.