Menorca
Societat27/09/2024

L’aigua que abasteix la meitat de Maó no és potable: "No l'empreu per beure ni cuinar", diu l'Ajuntament

El Consistori ha tardat un mes a saber-ho perquè la funcionària que rebé l’informe de l’empresa estava de baixa, i ha ordenat aturar immediatament la planta desnitrificadora

David Marquès
i David Marquès

MaóL’aigua que abasteix a 7.281 cases de Maó, el 48 % de la població, no és potable. Ho ha descobert l’Ajuntament fa tot just 24 hores, un mes i tres dies després que l’empresa concessionària, Hidrobal, així ho comunicà a l’Administració. Però l’única funcionària que va rebre el correu estava de baixa i ningú no se n’ha assabentat fins ara. “Molt enfadat” per haver-se assabentat tan tard d’un fet tan greu. El batle Héctor Pons cridà tot d’una la seva regidora delegada Dolores Antonio al despatx i ordenà immediatament aturar la planta desnitrificadora de Malbúger, focus del problema pel seu incorrecte funcionament, i avisar la població.

A primera hora del capvespre, el consistori informava a través de les xarxes socials que l’aigua que surt de la desnitrificadora supera els 50 mg/litre i que l’elevada concentració de nitrats fa que no sigui apta per al consum humà. “No l’empreu per beure ni cuinar”, s’avisava, però “sí que es pot utilitzar per a dutxar-se, rentar la roba o els estris de cuina, sense risc per a la salut”.

Cargando
No hay anuncios

Unes hores més tard, al plenari, el batle assumí l'errada en el circuit de diligència del registre d’entrada” que ha motivat que s’hagi actuat amb un mes de retard. “Però en cap moment s’han superat els 55 mg/l. No és per alarmar de forma tan tremenda a la gent”, afegí la regidora Dolores Antonio qui, no obstant això, es comprometé a prendre les mesures oportunes perquè mai més una informació tan important depengui d’una sola persona.

Antonio anuncià a l’oposició que els convocarà la setmana que ve a una comissió extraordinària per tal d’analitzar la situació, però no aconseguí evitar les crítiques. “L'error humà no els eximeix de responsabilitat”, remarcà el popular Alfonso Toral, “molt preocupat” per la qualitat de l’aigua i l’efecte que un subministrament defectuós hagi pogut provocar “a fillets, malalts i gent gran”. “Els exigim màxima responsabilitat perquè un cas així no torni a passar”, afegí el regidor-diputat de Vox, Xisco Cardona.

Cargando
No hay anuncios

També Ara Maó, antic soci de govern del PSOE a l’ajuntament, qüestionà amb duresa la gestió municipal. El seu portaveu, Jordi Tutzó, demanà recuperar la concessió, encara en mans d’Hidrobal fins al 2029, consorciar la gestió de l’aigua en l'àmbit insular entre tots els ajuntaments de Menorca i revisar les tarifes vigents.

Un estiu de restriccions

De fet, plou damunt banyat pel que fa a les reserves hídriques de Maó. Tan sols deu dies abans que Hidrobal informàs del mal funcionament de la planta de Malbúger, el 13 d’agost, el batle ja va haver de publicar un ban per demanar “la implicació de tots per evitar restriccions generals en l’ús de l’aigua”.

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, l’Ajuntament es va veure obligat a deixar de regar en espais públics, reduir la pressió a la xarxa i incrementar el control sobre els equipaments municipals de major consum. També advertí els grans consumidors i traslladà a Autoritat Portuària la necessitat d’evitar l’aigua per a usos nàutics, restricció que estengué als creuers, iots i altres embarcacions.

El missatge, dirigit als més de 16.000 abonats de Maó, els pregava no regar entre les 8 i les 20 hores, abstenir-se “en les pròximes setmanes” de fer net amb aigua els cotxes, barques, terrasses o patis, no omplir les piscines, revisar les fuites i fer un bon ús de l’aigua domèstica: optimitzar les dutxes, no fer rentadores a càrrega completa i no emprar el vàter com a paperera.

Cargando
No hay anuncios

Dessaladora

Amb una segona planta desnitrificadora en marxa, la gestió de l’aigua ja centrà l’any passat el debat electoral. PP i Ciutadans insistiren en la necessitat de preveure també la construcció d’una planta dessalinitzadora. Un projecte que el conseller Juan Manuel Lafuente ja contempla per garantir l’abastiment d’aigua i reduir l’extracció de pous.

Cargando
No hay anuncios

Durant la darrera dècada es plantejà la possibilitat de connectar la dessalinitzadora de Ciutadella a Maó, però finalment es descartà per l’elevat cost que suposaria fer arribar les canalitzacions a l’altra punta de l’illa. Ahir, però, el govern del PSOE en minoria no es tancà a la possibilitat de comptar amb una dessalinitzadora pròpia a Maó. “Si hem de canviar d’opinió, ho farem”, digué Dolores Antonio. “Estam molt preocupats per l’abastiment i la qualitat del servei. L’objectiu és fer arribar aigua en condicions a la ciutadania”.

Ara Maó sol·licita un ple extraordinari

L'agrupació Ara Maó ha sol·licitat un ple extraordinari aquest mateix mes d'octubre per tractar la qüestió "amb més profunditat". "No ens val la resposta de l'equip de govern de crear una comissió la setmana vinent, sense que sigui pública per tota la ciutadania", han dit.

En aquest sentit, han apuntat que malgrat tot, l'oferiment no els estranya "gens ni mica", ja que critiquen que l'equip de govern actua amb una manca de transparència "preocupant". Per tot, han exigit un ple extraordinari per tractar el que consideren un "escàndol" tan greu com aquest, que no es pot amagar. De fet, en el ple que proposen que, a banda de tractar el tema en profunditat, es realitzi una auditoria informàtica per esbrinar quan va ser obert l’informe d’Hidrobal en el qual s’advertia d’una presència superior als 50 mg/l de nitrats que dicta la llei. En el cas que es demostri que l’informe esmentat va ser consultat abans del 26 de setembre i que, per tant, ahir l’equip de govern va mentir a consciència, exigiran les dimissions pertinents.