L'aigua de Cala Blanca, Santandria i la Caleta no és apta per al consum humà
Els nitrats de l'aigua superen el llindar dels 50 mil·ligrams per litre
PalmaL'empresa Aigües Cala Blanca ha alertat als residents de les urbanitzacions de Cala Blanca, Santandria i la Caleta, de Ciutadella, que l'aigua no és apta per al consum humà perquè els valors de nitrats superen els 50 mil·ligrams per litre. L'empresa ha assegurat que està treballant en la resolució del problema amb la captació de nous cabals lliures de nitrats i baixos en clorurs. Concretament, el responsable d'Aigües Cala Blanca, Sam Moll, ha indicat que la intenció és captar cabals de la planta dessalinitzadora de Ciutadella.
Moll ha assenyalat que des de 2017 s'ha sol·licitat l'aportació a les instal·lacions d'aigua dessalinitzada. En aquesta línia, ha explicat que el novembre de 2017, Abaqua, que gestiona la planta dessalinitzadora, va informar l'empresa concessionària que només podia subministrar aigua a través d'un conveni amb l'Ajuntament de Ciutadella. L'empresa va enviar la petició de conveni al Consistori el gener de 2018 i, per segona vegada, el maig de 2020. El responsable ha indicat que, fins ara, no han rebut resposta de l'Ajuntament.
Moll ha reconegut la dificultat jurídica de formalitzar aquest conveni i ha reiterat que l'empresa no vol continuar oferint un servei deficient. En aquest punt, el novembre de 2022 va posar el servei a disposició de l'Ajuntament perquè sigui aquest qui el presti, cosa a la qual el representant de l'empresa ha assegurat que està obligat.
Aquesta disposició implica la compra per part de l'Ajuntament dels dipòsits de regulació i una sèrie de captacions. Moll ha informat que en el pressupost municipal de 2023 hi havia una partida per fer-ho efectiu i que no es va activar, mentre que en el pressupost d'enguany, no hi ha cap partida assignada.
Cal recordar que al setembre, Maó va viure una situació similar, quan es va descobrir que l'aigua que abastia més de 7.000 cases, el 48% de la població, no era potable, ja que superava el nivell permès de nitrats (la concentració més gran de nitrats en un dia va ser de 60,5, quan el llindar és de 50). L'empresa concessionària, Hidrobal, va donar l'avís a l'Ajuntament de Maó, però l'única funcionària que va rebre el correu estava de baixa i ningú no es va assabentar fins un mes i tres dies després. L'aigua no es podia utilitzar per beure ni per cuinar, però sí per dutxar-se, rentar la roba o els estris de cuina.