Parlament

L'Ajuntament d'Alaró, governat pel PP, demana que no es derogui la Llei de memòria democràtica

El Parlament debat aquest dimarts l'esmena a la totalitat de la derogació que han presentat els partits de l'esquerra

Imatge de l'Ajuntament d'Alaró. / ÚLTIMA HORA
15/10/2024
2 min

PalmaL'Ajuntament d'Alaró ha registrat en el Parlament una moció, que es va aprovar el 25 de juliol, en què demana que no es derogui la Llei de memòria democràtica i reclama que el Govern continuï endavant amb les polítiques de memòria. Però aquesta iniciativa no queda aquí, sinó que també sol·licita a l'Estat que recorri davant del Tribunal Constitucional aquesta derogació, en cas que es consumi. Cal recordar que el PP governa amb majoria absoluta en aquest municipi del Raiguer i que la iniciativa, impulsada per MÉS per Alaró va tirar endavant gràcies a l'abstenció dels populars, segons han informat fons del Consistori a l'ARA Balears.

"La derogació de la llei seria un retrocés democràtic a conseqüència de l'aplicació dels acords programàtics signats entre PP i Vox", diu el text de la moció, a més de recordar que aquest retrocés és fruit d'una imposició de l'extrema dreta de la qual "serà còmplice el Partit Popular". "Davant d'aquesta amenaça d'involució i retrocés en drets i llibertats (...), demanam que la memòria històrica continuï sent una política d'Estat i que la seva aplicació es dugui a terme de manera efectiva, no depenent de la voluntat del govern de torn", afegeix el document.

A més, la moció remarca que la derogació de la Llei de memòria democràtica no figura en el programa electoral del PP i recorda que, una vegada que Vox va rompre el pacte amb els populars l'11 de juliol, Marga Prohens va assegurar que el PP només executaria des d'aquell moment les polítiques que duia al programa amb el qual es va presentar a les eleccions.

Malgrat la ruptura de l'acord de governabilitat de Vox i el PP, els populars han assenyalat en diverses ocasions que votaran a favor de la derogació de la Llei de memòria, una decisió que va ser molt criticada per entitats com Memòria de Mallorca. L'eliminació d'aquesta norma acaba amb l'eliminació de simbologia feixista dels espais públics, la presència de temes relacionats amb la memòria i els drets humans en els currículums escolars i l'accés a documents relacionats amb la repressió franquista.

Per part seva, el PP ha argumentat que la normativa estatal garanteix els drets de les víctimes del franquisme i que a les Balears tirarà endavant la Llei de fosses i la recuperació dels represaliats per la dictadura. Ara bé, Memòria de Mallorca recorda que les exhumacions de víctimes de violacions de drets humans són d'obligat compliment a un estat de dret, amb lleis específiques.

stats