Fiscalitat
Societat 26/09/2024

L'Ajuntament de Palma deixarà d'ingressar 11 milions d'euros per la rebaixa d'impostos

Cort congelarà l'IBI fins a 2027

2 min
Imatge del Ple de Cort, amb totes les formacions polítiques.

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous una rebaixa fiscal per a 2025 que suposarà la pèrdua d'11 milions d'euros per a les arques municipals –entrarà en vigor l'1 de gener. Aquesta retallada, la qual ha tirat endavant amb el vot en contra dels partits de l'esquerra, s'aplicarà a impostos i taxes com l'IBI, la plusvàlua, l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost d'Obres i Construccions (ICIO). La plusvàlua passarà del 25% al 21,5% l'any que ve i al 18% en 2026. Hi haurà una bonificació del 95% en casos de successions per a descendents, adoptats, matrimonis i ascendents, i també per als casos de donacions en vida.

D'altra banda, l'IBI es congelarà fins a 2027 i es bonificarà en un 90% les famílies nombroses per a valors cadastrals de fins a 200.000 euros i un 50% a partir d'aquest import. També s'ha aprovat una bonificació del 95% per a activitats socials i culturals, negocis emblemàtics i lloguer social de renda limitada.

Respecte de l'IAE, s'ha aprovat una exempció durant dos anys per inici d'activitat i una bonificació del 50% durant els següents cinc anys. També es bonificarà el 95% de les activitats de caràcter social i cultural, a més d'augmentar la bonificació vigent per als negocis afectats per obres públiques en terminis de tres a dotze mesos. Quant a l'ICIO, les noves ordenances inclouen descomptes del 25% per a les activitats culturals i en els casos de rehabilitació i manteniment d'edificis.

Crítiques de l'oposició

L'esquerra ha carregat contra la baixada d'impostos i la pèrdua de recursos que implica. Segons la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, el PP i Vox han aprovat "una rebaixa d'impostos per als més rics". "Les classes treballadores pagaran exactament els mateixos impostos a l'Ajuntament de Palma", ha lamentat. Per part seva, el portaveu del PSOE, Xisco Ducrós, ha remarcat que les ordenances fiscals que ha tirat endavant la dreta afectaran "a penes l'1% de la població". "No atendran les necessitats de la gran majoria, sinó que privilegien les persones que més tenen", ha comentat, a més de criticar que també "posen en risc la sostenibilitat econòmica de l'Ajuntament", el qual tindrà "11 milions menys per atendre les necessitats de la ciutadania".

stats