Part forana
Societat 21/08/2024

L'Ajuntament de Sineu ajuda els veïns a presentar al·legacions contra la macrogranja de gallines

El projecte d'instal·lació es troba en procés d'exposició pública fins al 30 d'agost

2 min
Una explotació de característiques similars a la projectada a Sineu.

SineuL'Ajuntament de Sineu ajuda i orienta els veïns perquè puguin presentar al·legacions al projecte de macrogranja avícola que es pretén instal·lar en el terme municipal, a la finca de Son Vanrell. La preocupació principal dels sineuers és l'impacte ambiental i el consum de recursos, ja que l'explotació requeriria fins a 61.016 m³ a l'any, una tercera part de la quantitat estimada per a tot el municipi.

El consistori, que ja va aprovar una moció contra la macrogranja, ha contractat dos enginyers agrònoms perquè estudiïn el projecte i orientin els tècnics municipals a l'hora de redactar i presentar les al·legacions. Des de la institució municipal també donen ajuda i directrius als veïns del municipi perquè puguin completar i registrar les al·legacions. A tot plegat suma una campanya de rebuig al projecte que es troba disponible a la plataforma digital Change.org ja ha recollit més de 1.500 signatures.

El projecte d'instal·lació d'aquesta infraestructura es troba en procés d'exposició pública a la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat fins al 30 d'agost i preveu la posada en marxa d'una macrogranja per a unes 750.000 gallines ponedores, que produirien uns 156 milions d'ous a l'any.

En declaracions a Europa Press, el batle de Sineu, Tomeu Mulet, ha reiterat la seva oposició al projecte i ha insistit en els danys socials i ambientals que la construcció d'aquesta gran instal·lació suposaria per al municipi. "És un projecte que no volem ni per a Sineu ni per a cap municipi", ha assenyalat. A més, també ha admès la complexitat tècnica que suposa per a un petit ajuntament com el de Sineu així com per als seus veïns plantejar l'oposició al projecte.

Algunes organitzacions ecologistes i veïns ja han alertat dels perjudicis de la instal·lació, especialment en relació amb l'impacte sobre els recursos hídrics i la contaminació per nitrats. Cal recordar que ja fa més d'una dècada que el municipi no consumeix la seva aigua a causa de la contaminació per nitrats.

Per la seva banda, l'ONG Satya Animal ha denunciat que les pràctiques intensives que s'emprarien a la macrogranja podrien "generar tensions en la comunitat a causa de les preocupacions sobre el benestar animal". "Cap granja intensiva no pot ser veritablement amable amb els animals; el cicle productiu tracta les gallines com a objectes o maquinària, i n'ignoren les necessitats emocionals i comportamentals”, subratllen des de l'organització. Altrament, també ha insistit que la demanda de recursos de l'explotació podria tensar "encara més la precària situació" de recursos hídrics de la regió.

stats