Descobriments científics
Societat01/05/2024

L'alga australiana que colonitza una cala de Menorca

L''Asparagopsis taxiformis' ha entrat al Mediterrani per l'abocament d'aigües dels vaixells i no suposa un perill per a les espècies autòctones de l'illa

PalmaEl darrer temporal a l'illa de Menorca ha deixat les roques de Cala Rafelet plenes d'una alga blana de color marró. El seu nom és Asparagopsis taxiformis. Segons els experts, es tracta d'una espècie provinent d'Austràlia que ha entrat al Mediterrani per l'abocament d'aigües de llast, emprades en navegació marítima per donar estabilitat al vaixell; en aquest cas, d'una nau arribada d'Oceania.

Els primers a donar l'avís d'alerta sobre l'abundància d'aquesta espècie a Cala Rafelet va ser la plataforma SOS Posidònia Menorca, a través d'una publicació a X.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta espècie es va detectar a les Balears als anys 90 i experimenta un creixement màxim els mesos de primavera. "Encara que la seva abundància a la primavera és important, per sort no persisteix durant tot l'any", ha declarat la coordinadora de l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer, Maria Elena Cefali. A més, "els temporals la treuen de l'aigua perquè no s'arrela fort al sòl", ha afegit.

A diferència d'altres espècies estrangeres perennes com l'Acrotamion, no creix damunt la posidònia, sinó que es desenvolupa damunt les roques o bé damunt les praderies de Cystoira, una espècie autòctona del Mediterrani. A més, "a Menorca no està demostrant un comportament invasiu perquè no desplaça les espècies autòctones", ha apuntat Cefali, qui ha corregit l'anunci inicial a les xarxes socials de la plataforma que ha alertat de la situació. "El més important és que el primer temporal la va arrabassar, mentre que l'espècie autòctona continua al fons de la mar", ha recalcat.

Cargando
No hay anuncios

Per finalitzar, la coordinadora de l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer ha destacat que seria útil gestionar millor l'aigua de llast dels vaixells perquè és un problema que afecta moltes altres espècies que no només són algues.