L'Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca: “No ens aturarem perquè això ens afecta a tots”
El col·lectiu es constituirà com a associació per vetllar pel compliment de les mesures aprovades l'anterior legislatura
PalmaUna gran majoria de les persones que formen part de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca han aprovat constituir-se en associació per tal de defensar la posada en marxa de les mesures aprovades l'anterior legislatura. Actualment, ja estan treballant sobre els estatuts i esperen poder constituir-la dins el 2023.
Abans, però, al llarg del proper mes d'octubre, tenen previst reunir-se amb representants dels diferents grups polítics i responsables institucionals: “No volem esperar, ara és el moment, al principi de la legislatura, d'incloure a l'agenda política les mesures aprovades per l'Assemblea”. Ho explica Erica García, una de les portaveus del col·lectiu.
García explica que “el sentiment de tots nosaltres és el de donar continuïtat al que hem fet fins ara” i recorda que tant el Govern com el Consell de Mallorca s'havien compromès a aplicar les mesures de l'Assemblea que tinguessin el suport de més del 90% dels seus integrants. El passat mes de març varen fer públiques les propostes que havien disposat d'aquest suport, 32 del total de les 56 aprovades per l'assemblea. El canvi en les institucions provocat per les eleccions ha alterat aquestes previsions i ha generat incertesa entre els membres de l'Assemblea, però una vegada reunits després del relleu polític han tingut clar que “volem donar valor a la feina feta, fer el seguiment de les propostes que es duen a terme i possibilitar assemblees a les altres illes i a diferents municipis de Mallorca. No ens aturarem. Això ens afecta a tots”.
L'Assemblea pel Clima de Mallorca és una experiència pionera a Espanya que pretén apropar la crisi climàtica a la ciutadania, saber què implica i trobar respostes conjuntes a aquesta amenaça. Durant cinc mesos, 60 persones majors de 16 anys en un procés de democràcia deliberativa varen rebre informacions de científiques i científics qualificats i també dels actors socials de les Illes Balears (empresaris, sindicats, societat civil, etc.). El grup va estar acompanyat d'un equip de facilitadors i facilitadores per garantir que els debats eren fructífers, respectuosos i que les propostes que es feien eren útils per avançar a Mallorca en la lluita contra el canvi climàtic. Els assembleistes havien de respondre a una pregunta: com hem d'afrontar el canvi climàtic des de Mallorca?
“Nosaltres ens hem empoderat moltíssim i ens volem constituir per tenir força davant les institucions, i sobretot després de tanta de feina, d'haver aprovat les propostes i que les institucions les assumissin. Pensam que ara més que mai la nostra empenta és important perquè totes aquestes inquietuds no quedin en res”.
Davant casos com el del nou responsable de Medi Ambient del Consell de Mallorca, que es declara negacionista del canvi climàtic, García diu que parteixen amb un sentiment d'esperança, “perquè a pesar que algunes persones s'han declarat negacionistes, creim en la capacitat dels polítics d'entendre que aquest és un tema global que va més enllà de conviccions individuals”.
Pau de Vílchez, de l'equip de coordinació de l'Assemblea i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC), comparteix aquest esperit “després d'un debat superconstructiu, s'ha fet una feina totalment vàlida sigui qui sigui que governi. No volem que quedi en un calaix”. Per al professor és clar que hi ha tota una sèrie de mesures urgents que no es poden deixar de banda, especialment en tot allò relacionat amb la baixada de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.