Part forana
Societat03/09/2024

L'empresa de la macrogranja de Sineu intenta no pagar una multa de 180.000 euros per la seva activitat a Llucmajor

La companyia va demanar mesures cautelars per evitar l'abonament de la sanció, que està en fase d'urgència i té un recàrrec

PalmaAvícola Son Perot, l'empresa que planeja instal·lar una macrogranja avícola a Sineu, intenta des de fa mesos eludir el pagament d'una sanció que ja s'acosta als 200.000 per irregularitats de la instal·lació avícola que té a Llucmajor. Segons han explicat a l'ARA Balears fonts oficials, l'empresa va ser sancionada amb 150.000 euros, però no ha pagat a temps i ja acumula un deute de 180.000 amb el recàrrec. Avícola Son Perot va presentar un recurs contenciós administratiu l'abril i va sol·licitar mesures cautelars per no pagar, mesures que han estat rebutjades. La sanció figura a hores d'ara com a impagada i està en tràmit d'urgència.

Entre els incompliments de l'empresa, l'Administració ha comprovat que els seus ous campers no compleixen tots els requisits, com el que obliga a tenir els animals amb accés a un espai obert i lliure les 24 hores del dia.

Cargando
No hay anuncios

Les irregularitats es varen descobrir arran d'una denúncia, que també ha provocat que el Govern exigeixi a la granja d'Avícola Son Perot de Llucmajor superar una Avaluació Ambiental Integrada, on haurà d'acreditar el compliment de normatives aplicables a explotacions de gran mida.

En tot cas, fonts de la Conselleria afirmen que "les explotacions de gallines ponedores estan sotmeses a diferents normatives i a controls específics com el Pla de control de benestar animal, o el Pla Nacional de residus de medicaments veterinaris", a més d'altres mesures.

Cargando
No hay anuncios

Impacte ambiental a Sineu

Pel que fa al projecte que té l'empresa a Sineu –de més de 750.000 gallines–, que ha provocat una important alarma entre la població, fonts especialitzades consultades per l'ARA Balears expliquen que, a més d'impactes com el consum de l'aigua i la possible afectació dels aqüífers, "també cal considerar els espais de gran valor natural que es veuran inevitablement afectats, algun d'ells amb 54 hectàrees d'ullastrar". "La massa forestal és hàbitat d'interès comunitari", explica Biel Vicens, biòleg i un dels membres de la mesa d'experts que assessora els veïns que s'oposen al projecte.

Cargando
No hay anuncios

A més, Vicens ha comptat fins a quatre parcel·les més amb alzinars i masses forestals mixtes, amb alguna classe de protecció ambiental, les quals "s'haurien de tenir en compte a l'hora de valorar el projecte d'una macrogranja", afirma Vicens.

Els veïns de Sineu han presentat més de 6.000 firmes en contra del projecte, i col·lectius com el GOB han presentat al·legacions. Ara, ciutadans i entitats esperen el pronunciament de la Conselleria d'Agricultura. De moment, un departament de la direcció general d'Harmonització Urbanística, que també intervé en el procés per avaluar l'impacte de la instal·lació en matèria territorial, ja s'ha pronunciat en contra.