Societat 05/06/2024

El preu dels busos escolars posa en perill les excursions a la platja dels alumnes

Els centres educatius reajusten l'organització de la sortida també per evitar els arenals massificats

3 min
La platja de Palmanova

PalmaLa sortida a la platja que moltes escoles i instituts fan a final de curs ha patit canvis a conseqüència de la massificació turística que hi ha les Balears. Hi ha centres que han renunciat a fer-la i d'altres que n'han modificat la logística per evitar les marees de turistes. També hi ha un altre factor que hi ha influït: els preus dels busos escolars s'han disparat en els darrers anys.

El CEIP Cas Saboners de Magaluf ha eliminat l'excursió a la mar a finals de curs, una activitat que s'organitzava amb l'objectiu que els alumnes puguin nedar i jugar com a cloenda de l'any escolar. "Ara anam a la platja per Nadal i Pasqua, perquè més endavant està plena", explica Marilena Suau, que n'és la directora. Altres centres sí que han mantingut l'anada a nedar, una de les més esperades pels infants, però assumint uns preus de busos disparats. El CEIP Ses Roques de Caimari és una escola unitària que només té 68 alumnes. L'empresa de busos els ha cobrat 620 euros per transportar-los fins a la platja de Muro, és a dir, 9,11 euros per cada nin per un trajecte que no arriba als 40 minuts de durada. En el seu cas, l'AMIPA del centre assumeix la meitat del cost del trajecte per reduir l'import final que abonen les famílies.

La queixa pel preu del bus és compartida per tots els centres consultats. "Les sortides que se solien fer a la darrera setmana de curs ara s'avancen al moment que hi ha disponibilitat de busos. El que se'n demana és un abús. Oscil·la entre els 150 i els 220 euros per vehicle", lamenta Xisca Allès, directora del CEIP Castell de Santa Àgueda, de Ferreries.

Els busos fan negoci

L'arribada massiva de turistes i la necessitat de busos per traslladar-los també fa que les empreses de busos endureixin les condicions als centres educatius per poder reservar-ne un. En aquest sentit, Tomeu Font, director del CEIP Joan Veny i Clar de Campos, denuncia que "abans el preu era per alumne, de manera que si a un bus de 55 places, n'ocupaves 44, pagaves per a aquestes. Ara te les cobren totes hi vagi qui hi vagi". A més, afegeix, "els preus han pujat una barbaritat". Actualment, el CEIP Joan Veny i Clar paga 253 euros per cada bus de 35 places que vulgui reservar i 325 pel de 55 seients. Tot això si l'excursió és entre les 8.30 h i les 13.30 h. Si s'allarga fins a les 16 h, el preu augmenta fins als 325 euros i els 385, respectivament. Per altra banda, si la sortida és a un lloc pròxim a Campos, com pugui ser la Colònia de Sant Jordi o la Ràpita, per un bus de 35 seients paguen 231 euros, i pel de 55, són 275 euros.

Un bus escolar.

Precisament, els alumnes de 4t, 5è i 6è de Primària del Joan Veny van a una platja de la Colònia de Sant Jordi i els de 1r, 2n i 3r a la de la Ràpita. Pel fet que hi aniran més de 400 alumnes, per aquesta sortida el centre ha pagat més de 2.200 euros en transports. La quota d'excursions que abonen les famílies no basta per fer front a totes les que es fan durant el curs, raó per la qual el centre n'assumeix la part restant amb recursos propis. "No deixarem d'anar a la platja, només faltaria", sentencia Font, que reivindica el dret dels infants a fer una nedada amb els companys.

El director del Joan Veny i Clar posa el focus en un tema que també sospita la directora del CEIP Ses Rotes Velles, Joana Maria Mas: les empreses podrien estar pactant els preus. "És habitual que telefonem a diverses companyies per comparar quina ens surt més a compte, però totes cobren el mateix", assegura Font.

Matinada per guardar lloc

El preu no és l'únic problema al qual s'enfronten els centres, que també batallen per trobar lloc a l'arena. El CEIP Santa Maria del Mar és a Cala d'Or, una de les zones més turístiques de Mallorca. Els alumnes van cada any a la platja, però no a finals de juny, sinó que n'avancen la data. A més, hi van a primera hora del matí per guardar lloc abans que la platja no s'ompli de banyistes. "Els nins arriben a l'escola a les 9 h, i tot d'una cap a la platja", explica Maria Pau Obrador, mestra del centre.

A l'IES Portocristo tenen reservats els busos des de fa mesos per evitar quedar-ne sense. Per aquests també han pagat un import que "ha pujat moltíssim". Per exemple, per un de 60 places per anar a Cala Agulla els demanen 387 euros i per traslladar-los a la platja de Muro, 468 euros. Per altra banda, l'institut s'ha trobat aquest mes amb una realitat que n'entorpeix el funcionament. "Habitualment disposam de dos busos escolars, però aquest mes ens n'han llevat un. Això fa que el que hi ha en funcionament a vegades ha de fer dos viatges i els nins han d'esperar molt", lamenta.

stats