Alimentació
Societat06/04/2024

Escàndol a Nestlé: acusacions d'engany al potabilitzar il·legalment aigua mineral perquè la salubritat dels pous no està garantida

França denuncia una "contaminació generalitzada" de les fonts que utilitza Nestlé i l'ús de tractaments prohibits

ParísEl deteriorament de la qualitat de l'aigua del subsol, cada vegada més contaminada amb aigües fecals i pesticides, està suposant un autèntic maldecap per a les companyies que comercialitzen aigua mineral natural embotellada a França. Una informació del diari Le Monde i l'emissora France Info revela que les autoritats sanitàries franceses "no poden garantir" la qualitat sanitària de les aigües minerals embotellades de Nestlé, com Vittel i Perrier, dues marques que també es comercialitzen a Catalunya. Els dos mitjans denuncien que la multinacional suïssa ha utilitzat tractaments prohibits per purificar l'aigua.

Segons la informació publicada aquest dijous, l'Agència Nacional de Seguretat Alimentària francesa (Anses) va portar a terme una investigació l'any passat després de ser advertida per dues de les seves seus regionals, la d'Occitània i la de Grand-Est, els dos territoris francesos d'on prové l'aigua mineral de Nestlé i on té les seves fàbriques d'embotellament. En una nota enviada a l'Anses, citada per Le Monde i France Info, la seu d'Occitània alertava de "la contaminació habitual de l'aigua bruta en almenys cinc dels set pous" de Vergesa, on es produeix la marca Perrier, així com "la presència de microcontaminants".

Cargando
No hay anuncios

Després de la seva investigació, l'Anses va enviar a la tardor al ministeri de Sanitat francès un informe advertint d'irregularitats pel que fa al tractament de les aigües de les marques de Nestlé i de la seva "qualitat sanitària" i demanava "una vigilància més estreta" per evitar "el risc sanitari virològic". L'informe, sempre segons les revelacions periodístiques, denunciava que el "nivell de confiança és insuficient" per "garantir la qualitat sanitària del producte final" de les aigües embotellades del grup suís.

Cargando
No hay anuncios

Contaminació generalitzada

"La contaminació de les fonts és generalitzada, ja sigui a la regió del Gran Est (Vittel) com a Occitània (Perrier). El document informa d'una contaminació microbiològica habitual (bacteris coliformes, Escherichia coli, enterococs) en nombrosos pous que poden arribar reiteradament a una concentració elevada", resumeixFrance Info. L'emissora recorda que la normativa sobre aigües minerals naturals "no tolera la presència de cap bacteri a l'aigua, després o abans de l'embotellament".

Cargando
No hay anuncios

¿Això vol dir que l'aigua que contenen les ampolles de Vittel i Perrier està contaminada? No necessàriament. De fet, Le Monde i France Info denuncien també –i no és la primera vegada– que Nestlé, una de les multinacionals agroalimentàries més importants del món, ha utilitzat tractaments purificadors prohibits, almenys fins a l'any passat. La normativa europea no permet que les aigües minerals siguin sotmeses a tractament per desinfectar-les. Són els tractaments que s'utilitzen per fer potable l'aigua de l'aixeta i garanteixen que l'aigua no està contaminada.

"Un engany"

En canvi, l'aigua mineral natural no es pot sotmetre a tècniques de purificació perquè aleshores deixa de ser una aigua natural procedent de recursos subterranis. És la gran diferència entre l'aigua mineral embotellada i l'aigua de l'aixeta. De fet, segons Le Monde, la multinacional suïssa hauria admès que ha utilitzat tractaments il·legals per purificar l'aigua, i la justícia francesa fa temps que ho investiga perquè pot suposar un frau. "Nestlé utilitza sistemes de filtració il·legals, i les seves aigües han perdut l'estatut d'aigües minerals naturals. Això equival a un engany", afirma el fiscal Frédéric Nahon, citat pel diari. Nahon va obrir una investigació preliminar el novembre del 2022.

Cargando
No hay anuncios

"Un suposat engany dissimulat durant anys per la multinacional, que va arribar a amagar filtres als armaris elèctrics per enganyar els agents d'inspecció sanitària", assegura France Info. Segons les informacions periodístiques, els inspectors haurien trobat dificultats per dur a terme la seva feina i només haurien pogut recollir informacions "parcials" a les fàbriques de Nestlé. L'ARA s'ha posat en contacte amb la multinacional suïssa, que no confirma l'ús d'aquests tractaments. Es limita a dir que les seves aigües embotellades compleixen "el marc legal francès" i "són totalment segures de beure".

Tractaments prohibits generalitzats

Tot i les greus acusacions de l'Agència Nacional de Seguretat Alimentària revelades per Le Monde i France Info, el govern francès no ha actuat públicament. De fet, segons ja va denunciar el diari francès al gener, en els últims anys el deteriorament de la qualitat de l'aigua que s'utilitza per embotellar ha portat algunes companyies a utilitzar tractaments prohibits per purificar-la. Segons el diari, un informe del govern amb data del juliol del 2022 revelava que el 30% de les marques d'aigua embotellada a França havien estat tractades amb tècniques prohibides. A Nestlé el problema s'havia detectat en totes les seves marques. També segons Le Monde, l'executiu francès hauria flexibilitzat l'any passat "amb una gran discreció" les normes en matèria de tractaments d'aigua mineral natural.