L’escola de Palma que no adapta el menjar a un nin vegà: "No podem acollir una demanda particular"

Asseguren que no forma part del seu programa educatiu "adequar un menú d'acord amb la variació de consums d'un infant de quatre anys"

Un monitor serveix el menjar en una escola de Sant Joan Despí.
12/12/2024
3 min

PalmaL'AFA del CEIP Rafal Vell, entitat encarregada del menjador que va ser acusada per una mare per no oferir un menú vegà al seu fill ha respost la dona assegurant-li que "entenem l'opció de la família, però no forma part del nostre programa educatiu adequar un menú d'acord amb la variació de consums d'un infant de quatre anys", han sentenciat.

Concretament, han assegurat que oferir una dieta diferent a aquest alumne comporta "obrir la diversitat de menús a opcions personals de les famílies, al marge de la normativa (per exemple, algú que no vulgui alvocat i soja perquè contribueix a la desforestació, als que consideren que no cal consumir làctics ni gluten, a més dels crudivegans, frugivoristes, flexitarians, o macrobiòtics), no és possible".

En aquest sentit, han afegit, també, que la mida del menjador i de la cuina "no permet una diversitat més gran de menús adaptats". A més, han afegit que "caldria ampliar la cuina per fer-ho possible". "Es va informar la Conselleria sobre aquesta necessitat, però no està prevista de moment en el Pla d'infraestructures", han explicat.

Pel que fa a la denúncia de la mare que assegura que "si el nin té fam, no li queda més remei que menjar carn, encara que no en vulgui", l'AFA del centre educatiu ha assegurat que diàriament el personal del menjador informa el menor dels components animals del plat, en cap moment l'obliga a consumir cap element que no vulgui i se li permet sempre repetir d'allò que vol per tal que el nin no quedi amb gana.

D'altra banda, afegeixen que la demanda d'aquesta família es produí quan l'infant ja estava escolaritzat i que ja sabien que el menjador no oferia opció vegetariana. En aquest cas asseguren que el canvi en l'alimentació del menor es va produir quan tenia tres anys i que davant la demanda de la mare, l'AFA duu diàriament un seguiment dels consums de l'infant per garantir-ne el benestar, que "és el que prima per sobre de qualsevol altre tema en el nostre servei". A més, afegeixen que els registres duits a terme mitjançant aquest seguiment demostren que "l'infant habitualment menja de gust i quan prescindeix d'algun aliment no sempre és del que té origen animal".

L'AFA del CEIP Rafal Vell ha volgut deixar clar, també, que "el nostre menjador no és una gran empresa de càtering, com les que ofereixen gran varietat d'opcions per a múltiples centres, sinó que una empresa amb professionals contractats i que depèn de la gestió directa de l'AFA". Tot i això, asseguren que van fer "múltiples gestions i consultes" (assessorament jurídic, Conselleria d'Educació, Seguretat Alimentària) per valorar el cas.

Amb tot, remarquen que el menjador del centre educatiu ofereix i opta per "un menú variat i de proximitat" i que actualment ofereixen menjar per a 270 infants en dos torns, fet que no permet fer menús diferents dels que marca la normativa. "No podem limitar les places per acollir una demanda particular que és accessible per a les grans empreses, però no per a opcions de proximitat com la nostra", defensen.

Cal recordar que la mare va denunciar a l'ARA Balears que va sol·licitar a l'escola un menú 100% vegetal a començaments d'any, però, tot i això, "li posen el menú base i cada dia hi ha carn". "No l'obliguen a menjar-se-la, però la hi posen", denuncia. "Si el nin té fam no li queda més remei que menjar-se-la, encara que no en vulgui. La mare apunta que "de vegades, el deixen repetir". "Li posen més patates o més arròs, però queda un menú que és incomplet nutricionalment", va assegurar.

Davant la negativa de l'escola d'adaptar-li el menú, la mare ha denunciat que va oferir l'opció de l'escola que "el nin pugui dur la carmanyola amb la proteïna vegetal per complementar-lo, però l'escola s'hi va negar".

Actualment, la normativa relativa al servei de menjador escolar dels centres públics estableix que "les empreses també han de proveir menús adaptats quan, per raons culturals, es motivi l'exclusió d'un tipus d'aliment, sempre que sigui assumible per l'empresa concessionària i el menú alternatiu cobreixi les necessitats nutricionals, o quan es necessiti, esporàdicament, una dieta de règim". Per això, la mare denuncia que el veganisme "legalment encara no es considera cultural i ho hauria de ser".

stats