L'escriptora Maria Antònia Oliver i l'arquitecte Elías Torres, Medalles d'Or de les Balears
També s'han anunciat els premis Ramon Llull, que rebran figures com Josefina Salord Ripoll, la Federació de Ciclisme de les Illes Balears i l'organització Esment, entre d'altres
PalmaEl Consell de Govern ha acordat concedir, enguany, dues Medalles d’Or de les Illes Balears: una a títol pòstum a l’escriptora Maria Antònia Oliver i l’altra a l'arquitecte Elías Torres i Tur.
A més, també s'han anunciat els premis Ramon Llull. La ciutadellenca Josefina Salord Ripoll, llicenciada en Filologia Romànica i Catalana, catedràtica d’ensenyament secundari i historiadora de la cultura, serà reconeguda amb aquesta distinció per la seva aportació a la cultura, la història i la literatura menorquina. La violinista i directora d'orquestra Lina Tur Bonet, per la seva brillant trajectòria musical de rellevància internacional i per "la vocació, la dedicació i l’entrega sense condicions a la seva professió". Consuelo Marquès Melià, nascuda a Ferreries l'any 1950, va ser la primera dona a participar, ara fa cinquanta anys, com a cavalleressa a les festes patronals a Menorca. "Un gest valent que va obrir camí", n'ha dit el Govern. Per això, per haver haver obert camí a la participació de les dones en unes festes reservades fins llavors al gènere masculí, Marquès Melià rebrà el premi Ramon Llull.
Aquest reconeixement també es donarà a títol pòstum A Miquel Jaume Roig (1953-2021), una de les persones més reconegudes dins l’esport balear. Va ser president i fundador del club de primera divisió de futbol sala anomenat Palma Futsal. Va desenvolupar la seva carrera a les banquetes del futbol mallorquí en què dirigint el Manacor en la temporada 1992-1993 aconseguí el campionat de tercera i l’ascens a segona B. "Jaume Roig es convertí en un entrenador de prestigi en el futbol balear, per la qual cosa va arribar a entrenar el Juvenil del Reial Mallorca". El Ramon Llull se li entrega PER la seva tasca esportiva i social dins l’àmbit de l’esport balear.
El doctor en Medicina, especialista en cardiologia i medicina interna Miquel Fiol Sala (Porreres, 1949), que des deL 2014 és el director científic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears -va aconseguir QUE fos acreditat com a institut de recerca sanitària de l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació- també serà reconegut amb el Ramon Llull, per "una vida dedicada a la millora de la salut de les persones, tant des del vessant assistencial com investigador, deL qual destaca la seva decisiva contribució per situar les Illes Balears en el mapa de les investigacions biomèdiques de referència", han apuntat des del Govern.
El Govern reconeixerà, per la seva trajectòria dins el món del lleure educatiu i l'educació en valors, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, Escoltes de Menorca i Escoltes i Guies de Mallorca.
Per la tasca solidària i el treball en xarxa que tant ha evidenciat la seva importància durant la pandèmia del coronavirus, el Govern també reconeixerà el conjunt d'entitats de pacients de les Illes Balears en representació de totes les entitats Mercedes Alvarado - Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt de les Illes Balears.
La Federació de Ciclisme de les Illes Balears també rebrà el Ramon Llull en reconeixement del seu "interès públic i social, dedicada a la promoció, la gestió, la regulació, l’ordenació tècnica i la coordinació del ciclisme".
Vicent Serra Ferrer, Blai, nascut a Formentera l’any 1953, va dedicar tota la seva vida a la docència. El Govern destaca que va participar de manera activa i directa en la implantació dels estudis secundaris a Formentera que acabarien cristal·litzant en la creació de l’actual Institut d’Ensenyament Secundari Marc Ferrer. Creà l’aula d’extensió a Formentera de l’Institut Santa Maria d’Eivissa a partir del curs 1980-1981.
Una altra guardonada serà Isabel Echarri (Vera de Bidasoa, Navarra, 1929). Va estudiar a Sant Sebastià i a Madrid i la carrera de Filosofia i Lletres a Nancy, França, i des de 1954 viu mig any a Formentera i mig a París, on estudià, becada, pintura, tècniques d’estampació gràfica, gravat i pintura al fresc a l’École Nationale Supériore des Beaux Arts. El 1956 s’endinsà dins el seu univers particular, que ha anat desenvolupant al llarg de la seva vida, i va dur a terme els primers monotips i gravats blancs. La seva obra sempre s'ha relacionat amb la poesia. L’obra d’Echarri està representada a diversos museus de París, Iugoslàvia, Bèlgica i a les col·leccions del MAC d’Eivissa i de Sa Nostra.
L'organització Esment, que va néixer l’any 1962 perquè les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies poguessin gaudir de vides més dignes, sempre ha estat centrada en la protecció i la defensa dels drets de les persones i de les seves famílies. El Govern considera que la seva activitat és "essencial" per A l'acompanyament de les persones i "de fer les coses amb cura i parant esment als detalls".
La Galeria 6A, una de les poques galeries d’art en tot el territori espanyol amb taller d’estampació tradicional propi, també rebrà el premi Ramon Llull.
L'ecòloga catalana Anna Travesset, reconeguda per la seva feina sobre les interaccions ecològiques entre plantes i animals, especialment a les illes, professora de Recerca a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats - IMEDEA (CSIC-UIB), amb seu a Mallorca, i professora col·laboradora de la Universitat de les Illes Balears, és una de les altres figures reconegudes amb aquest guardó. El 2017 va rebre el Premi Rei Jaume I de protecció del medi ambient (Fundació Premis Rei Jaume I). A més, actualment ocupa el càrrec de representant institucional del CSIC a les Illes Balears.
Per últim, Virginia Torrecilla, nascuda a Mallorca el 4 de setembre de 1994, també serà distingida amb el guardó. És una futbolista que juga com a migcampista AL Club Atlètic de Madrid de la Primera Divisió d'Espanya. Des d'octubre deL 2019 és capitana de la selecció espanyola, amb la qual va debutar eL 2013. És subcampiona d'Europa Sub-19 i ha participat en dues Eurocopes i dos Mundials de futbol. Amb el Futbol Club Barcelona va guanyar 3 lligues i 2 Copes de la Reina. El 21 de maig de 2020, Torrecilla va anunciar que havia estat diagnosticada amb un tumor cerebral. El 18 de maig, va ser operada amb èxit. El 23 de gener de 2022, Torrecilla va tornar als terrenys de joc en el partit que va enfrontar al FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid en la final de la Supercopa d'Espanya.