Gastronomia

L'escudella i carn d’olla instantània, innovació culinària o sacrilegi?

L’empresa gironina Jotri ha presentat la versió precuinada d’aquest plat tradicional, llest en només 3 minuts al microones, al Fòrum Gastronòmic de Barcelona

Francesc Baltrons, xef i responsable d’I+D de Jotri, durant la presentació de l'escudella a Barcelona.
05/11/2024
2 min

GironaA les xarxes es poden trobar receptes fàcils per elaborar escudella i carn d’olla en un temps, suposadament rècord, de cinc hores. És segurament el plat tradicional català d’elaboració més lenta i laboriosa. Per això ha estat notícia la presentació al Fòrum Gastronòmic de Barcelona d’un producte que ofereix una versió precuinada d’aquest plat nostrat que es prepara amb només 3 minuts, el temps que ha de girar al microones al recipient plàstic on han concentrat “tots els gustos de l’escudella”, segons Francesc Baltrons, xef i responsable de R+D de Jotri, l’empresa gironina que ha acceptat el repte de l’escudella i carn d’olla instantània. Innovació tecnològica o sacrilegi? 

Baltrons explica que el seu producte pot “sorprendre el paladar més exigent”. A banda de l’escudella i els tradicionals galets, la resta de gustos d’aquest plat s’aconsegueixen amb tres tipus de petites pilotes que es poden trobar dins del recipient: la clàssica de vedella i porc, una de segona que incorpora el pollastre i la cansalada, i una de tercera integrada per la col i la patata. També dins del plat es poden degustar petits dauets de botifarra negra i de pastanaga. Els cigrons completen aquesta adaptació contemporània, o “reinvenció”, com diu Baltrons, de l’escudella de tota la vida. 

Tres minuts girant al microones i remenar

El producte es posarà a la venda pròximament als supermercats Ametller Origen sota la marca Degusta, de Cuinats Jotri. L’empresa destaca que aquesta innovació culinària té ingredients 100% naturals i no porta conservants. Després d’afegir aigua al bol de plàstic en format individual només cal escalfar-lo tres minuts al microones i remenar.  

La presentació i el tast del nou producte s’han fet al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, en una edició en què un dels eixos temàtics és la cuina catalana. L’encarregat de presentar l’escudella i carn d’olla amb pilotes, Francesc Baltrons, va explicar que “aquest nou format d'escudella i carn d'olla porta la tradició de la cuina catalana en una versió pràctica". Per a la marca és molt important "poder gaudir de l'escudella en el dia a dia sense haver de passar moltes hores a la cuina”.

Plats de sempre, precuinats

Cuinats Jotri és una empresa familiar de plats cuinats fundada l’any 1982 a Girona. L’empresa té presència a Girona, Barcelona i Tarragona amb els seus plats cuinats frescos i els productes ultracongelats. Entre els seus precuinats hi ha canelons, caragols i altres plats de la cuina catalana, com la vedella amb bolets, el trinxat de la Cerdanya o les faves amb pèsols a la catalana. La idea que impulsa aquestes receptes de precuinats és que el consumidor no està disposat a passar hores a la cuina per elaborar-los, però que tampoc vol renunciar als sabors de determinats plats tradicionals.

Amb la seva marca Degusta, l’empresa aposta per elaborar més productes accessibles per al consumidor final, però amb la màxima qualitat, amb productes naturals i de proximitat. Degusta actualment també inclou un preparat per a paella mixta, croquetes de pollastre i peus de porc amb salsa, entre altres receptes.

stats