Pederàstia a l'Església

L'Església desacredita l'informe Cremades: rebaixa de 2.056 a 200 els casos "provats" de pederàstia

La Conferència Episcopal Espanyola critica l'auditoria externa que van encarregar al·legant denúncies duplicades

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.
ARA
21/12/2023
4 min
Regala aquest article

BarcelonaL'Església ha fet públic aquest dijous l'informe que va encarregar al despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo per investigar els casos de pederàstia per part de religiosos i sacerdots. El document, que la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va rebre el passat 16 de desembre, recull un total de 1.383 denúncies i 2.056 víctimes, si bé els advocats adverteixen que el nombre real de víctimes deu ser molt superior. L'Església, però, no hi dona validesa: defensa que el nombre de denúncies només pot enfilar-se fins a les 1.302, adduint "duplicitats" en els registres i, a més, rebaixa els casos d'abusos a 800. D'aquests, a més, només en considera provats uns 200.

L'Església va rebre fa cinc dies les conclusions de l'auditoria externa, que ha costat 1,3 milions d'euros i s'ha endarrerit deu mesos, però fins ara no les havia fet públiques. De fet, la CEE les ha amagat fins a aquest dijous, quan les ha publicat en un document propi que recull les dades de les oficines de protecció de menors i prevenció d'abusos de les diòcesis, de les congregacions religioses, així com del Defensor del Poble o els mitjans de comunicació. Aquesta xifra desinfla també a mínims la proporcionada per l’informe del Defensor del Poble, que estimava que a Espanya hi hauria més de 234.000 víctimes de pederàstia a l'Església.

En la publicació, de més d'un miler de pàgines, la CEE ha incorporat les dades de la investigació que els bisbes van encarregar al despatx d'advocats el febrer del 2022 i que va ser lliurat als prelats el passat 16 de desembre. L'informe Cremades recull un total de 1.383 denúncies, però sense aportar una xifra dels agressors; de fet, afirmen que el nombre de persones victimàries és "indeterminada". La CEE no dona validesa a l'informe i, pel que fa a les denúncies, només en reconeix 1.302. Segons l'Església, la diferència d'aquests 81 casos rau en el fet que "molt possiblement" es donés una duplicitat de denúncies, perquè des del 2001 les denúncies rebudes a les diòcesis i les congregacions es comuniquen al Dicasteri per a la Doctrina de la Fe. Argumenten, doncs, que n'hi pot haver de declarades "dues, tres o fins i tot quatre vegades", i xifren en 305 les denúncies repetides.

"L'informe-auditoria realitza bàsicament una recopilació de casos apareguts en estudis previs, sense fer-ne un estudi en profunditat", critica la CEE, que acusa els despatxos de cometre "errors de concepte". Dels 806 casos registrats a l'informe, la CEE només en considera provats 206. Pel que fa a la resta, en descarta 280 que directament classifica com a no provats, i n'aparta 70 més que qualifica de no provats, però versemblants. També assenyala que n'hi ha 75 en investigació o pendents de resolució; 24 que s'han exclòs perquè les víctimes eren majors d'edat en el moment dels abusos; 13 que s'han arxivat per prescripció o perquè la persona denunciada ha mort, i 3 més que consideren denúncies falses.

La CEE admet sentir "dolor i vergonya" pels casos d'abusos sexuals registrats els darrers anys, però alerta que aquest fenomen no és "un problema exclusiu de l'Església", sinó que afecta el conjunt de la societat i sovint es manté ocult. Malgrat tot, els bisbes destaquen que la pederàstia és "un problema greu" a la vida eclesial: "Són considerats pecats i delictes i com a tals han de ser tractats".

Fins a 100.000 euros d'indemnització

L'informe de Cremades & Calvo Sotelo assenyala que el nombre total de denúncies d'acord amb la metodologia indicada només puja fins a un mínim de 2.056 víctimes "tot i que és objectivament evident que el nombre és superior". El document presenta de manera desagregada les denúncies, agrupades en congregacions religioses (619), diòcesis (322) i altres institucions com l'Opus Deis (10) i els Legionaris de Crist (10). Aquestes sumen 961 denúncies, sense incloure les que han estat comunicades exclusivament del Defensor del Poble (118) al Dicasteri per a la Doctrina de la Fe (305) i les rebudes pel canal de denúncies (55). D'aquesta manera, el despatx d'advocats suma un total de 1.383 denúncies "amb un nombre de víctimes indeterminat".

Les conclusions destaquen que el perfil de les víctimes és majoritàriament masculí, el lloc dels fets més repetit són els col·legis i seminaris menors i majors, i el perfil de l'abusador és majoritàriament un sacerdot, religiós o professor responsable acadèmic del menor en el 99% dels casos. També hi ha casos de zeladors, responsables d'administració, d'activitats extraescolars i catequistes. El tipus de delicte comès és majoritàriament "l'abús" o "els tocaments", encara que els responsables de l'informe assenyalen que la gravetat dels fets impedeix a les víctimes relatar el que ha passat, en al·lusió a fel·lacions, violacions, petons no consentits, abraçades libidinoses, llepades al coll i cara i contacte físic no consentit.

Pel que fa a les conseqüències, l'informe assenyala que "ni l'Església ni cap institució no pot argumentar avui dia que desconeix la magnitud de la tragèdia" i, per reparar les víctimes, demana que es reconegui el dany produït, que es demani perdó públicament pel silenci permès i que es prenguin les mesures de prevenció necessàries. També proposa una indemnització econòmica per a les víctimes d'entre 6.000 i 100.000 euros i la creació d'un fons inicial de 50 milions d'euros, per part de la Conferència Episcopal i la Conferència de Religiosos, per cobrir aquestes despeses. Cremades també recomana la creació d'una comissió independent "que no ha d'excloure l'exigència d'una responsabilitat penal, on la reparació sigui acordada amb la víctima".

Les congregacions ja estudien l'informe

Mentrestant, les congregacions i ordes religiosos, han explicat en un comunicat que ja estan estudiant l'informe Cremades i la resta de documents que els hi ha facilitat la CEE per oferir ajuda als afectats de les respectives congregacions. "Valorarem les dades que recullen aquests informes, les seves recomanacions i suggeriments, de la mateixa manera que estem fent amb l'informe [del Defensor del Poble]", subratlla el comunicat emès per les congregacions, que també es comprometen a seguir "en el camí de la reparació integral", implementant les polítiques de prevenció fins ara impulsades per l'Església, posant la víctima al centre.

stats