Societat22/02/2022

L'Església espanyola es dona un any per investigar la pederàstia i demana "ajuda i comprensió"

L'informe que farà el despatx Cremades & Calvo-Sotelo també inclourà els ordes religiosos

BarcelonaL'Església catòlica espanyola s'ha posat en mans d'un despatx d'advocats de Madrid per fer una auditoria dels abusos a menors comesos en l'àmbit eclesiàstic. Una auditoria que ha de ser "un complement" de les investigacions que promoguin les autoritats polítiques, segons ha anunciat el president del bufet que la durà a terme durant els pròxims 12 mesos, Javier Cremades: "No venim a suplir, sinó a complementar". Cremades, que ha presentat la iniciativa al costat del cardenal i president de la Conferència Episcopal, Joan Josep Omella, ha volgut posar les cartes sobre de la taula des d'un començament, explicitant les seves creences personals, però assegurant que això no interferirà en l'auditoria ni hi haurà "manipulació". "Soc catòlic, membre de l'Opus Dei –ha reconegut– i per això estic convençut que l’Església ha d’anar fins al final. No hi ha conflicte".

La intenció del despatx Cremades & Calvo-Sotelo és posar-se en contacte amb totes les diòcesis d'Espanya per accedir als llistats de víctimes d'abusos ja identificades i intentar-hi parlar si així ho desitgen. També es trobaran amb totes les associacions de víctimes i els ordes religiosos, que segons Omella també estan disposats a col·laborar en aquesta auditoria. A més, demanen la col·laboració de tothom que tingui informació –també als mitjans– i expressen la voluntat de poder complementar-se amb les comissions que creïn les institucions per intercanviar informació, Així, pretenen "establir un pont que faciliti la feina de les autoritats", ha detallat el cardenal. Una d'aquestes comissions seria la que lideri el defensor del poble, Ángel Gabilondo, amb qui Cremades ja ha tingut una conversa.

Cargando
No hay anuncios

Omella ha començat el seu parlament reiterant el "perdó" a les víctimes i a la societat "en nom de l'Església" i demanant també la seva "ajuda i comprensió", i ha remarcat que aquesta comissió representa per a la Conferència Episcopal "un pas en la seva obligació de transparència social, d’ajuda i reparació a les víctimes i col·laboració amb les autoritats". "La Conferència Episcopal vol assumir la seva responsabilitat davant de les víctimes i la societat", ha reiterat.

Plantejar reparacions econòmiques

L'auditoria no seguirà cap model específic dels que s'han fet servir en altres països en processos semblants, però la fórmula alemanya és la que tindrà més pes. Així, Cremades col·laborarà amb el despatx alemany Westpfahl Spilker Wastl (WSW) –encarregat d'investigar els abusos sexuals comesos a la diòcesi de Munic, l'estudi va concloure que entre el 1945 i el 2019 hi va haver gairebé 500 víctimes i 235 presumptes agressors–. A més, de l'informe de WSW es va desprendre que Benet XVI no va actuar amb fermesa i va permetre l'encobriment de diferents casos de pederàstia quan era responsable de la diòcesi bavaresa. Dos advocats alemanys viatjaran cada mes a Madrid per aportar la seva experiència i assessorar el bufet madrileny.

Cargando
No hay anuncios

Durant la compareixença a Madrid, Omella ha evitat explicar per què es fa aquest pas ara –quan a Espanya s'estan impulsant dues comissions– i ha demanat que es miri endavant: "Ho hem fet millor o pitjor, però fem un pas nou. Fa temps que reflexionem sobre aquest tema. L'important no és mirar al passat, sinó mirar al futur". Així mateix, el cardenal ha detallat que informaran aviat la Santa Seu sobre la realització d'aquesta auditoria, però que la Conferència Episcopal no fa "passos en fals" perquè el diàleg amb el Vaticà sobre el problema dels abusos és permanent i des de Roma els van traslladar que anaven "pel bon camí". Omella tampoc s'ha mullat sobre compensacions econòmiques, ja que són qüestions que s'abordaran més endavant, tot i que Cremades ha deixat clar que són una possibilitat que jurídicament s'analitzarà, perquè si "hi ha un dany" s'ha de plantejar una "reparació" econòmica.

Les associacions de víctimes d'abusos a l'Església han rebut amb recel l'impuls d'aquesta auditoria. Així, segons Manuel Barbero, de Mans Petites, el pas que ha fet la Conferència Episcopal "no ofereix confiança" i "s'allunyarà i molt de la realitat". Tot i així, Barbero es reunirà la setmana que ve amb els encarregats de fer l'auditoria.

Cargando
No hay anuncios

El despatx d'advocats tindrà 18 persones treballant en aquesta auditoria, entre els quals l'exmagistrada del Suprem i vicepresidenta del Tribunal Constitucional Encarnació Roca. A Cremades & Calvo-Sotelo asseguren que no facturaran per la feina, sinó que cobraran únicament les despeses derivades.