L'estiu a les Illes ha estat 1,2 °C més càlid que la mitjana espanyola
L'Arxipèlag ha registrat quatre onades de calor durant els mesos d'estiu
PalmaLa temperatura mitjana aquest estiu a les Balears ha estat de 25,5ºC, mentre que la mitjana a Espanya ha estat de 23,4ºC, fet que implica que la temporada estival a l'Arxipèlag ha estat 1,2ºC més càlida que a la resta de l'Estat. Així ho reflecteixen les dades del balanç de l'estiu publicades aquest dijous per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Ara bé, si l'estiu ha estat molt càlid a les Balears, els termòmetres han marcat temperatures qualificades d'extremadament càlides a diverses zones del sud de la Península, al Cantàbric occidental i a les Canàries, que han presentat un augment d'1,6ºC respecte de la mitjana estatal.
Així mateix, aquest estiu han estat freqüents els episodis perllongats d'altes temperatures: s'han registrat quatre onades de calor a la Península i també a les Illes. Les dues primeres varen tenir lloc entre el 9 i el 12 de juliol i entre el 17 i el 20 d'aquell mateix mes, amb 14 i 20 províncies afectades, respectivament. Les dues següents es varen registrar del 6 al 13 d'agost, amb 19 províncies afectades, i del 18 al 25 d'agost, que va afectar 35 províncies. Aquestes varen ser les més llargues i intenses, amb temperatures màximes per damunt dels 40ºC en gran part del territori. En aquest sentit, l'Aemet ha assenyalat que hi ha hagut un total de 24 dies afectats per una onada de calor a la Península i a les Balears, per la qual cosa aquest estiu seria el quart amb major nombre de dies en aquesta situació (després dels de 2022, 2017 i 2015).
A més, a banda de l'estiu, amb les dades de l'Aemet disponibles des de gener fins a l'agost, enguany empata amb el 2022 i el 2020 com els més càlids de la sèrie històrica, amb una temperatura mitjana de 15,7ºC, que se situa 1,1ºC per damunt de la mitjana habitual. De fet, des del 1961 fins al 2023, la temperatura mitjana a la Península ha augmentat 1,6ºC. Pel que fa a les aigües costaneres també varen registrar, entre gener i agost, el seu valor més alt des que hi ha dades, superant en 0,5ºC l'anterior registre més càlid, el de l'any 2020.
Així i tot, aquest estiu també hi ha hagut tres episodis, de curta durada, amb temperatures per sota de l'habitual. El primer es va registrar entre els dies 25 i 26 de juliol; el segon, entre el 3 i el 5 d'agost, i el darrer entre el 27 i el 30 d'agost.
Quant a les temperatures màximes diàries en l'àmbit estatal, aquestes han quedat 1,2ºC (de mitjana) per damunt del normal, mentre que les mínimes es varen situar 1,4ºC per sobre de la mitjana. Amb tot, la temperatura mitjana de l'estiu va ser 1,3ºC superior a la mitjana habitual.
Una tardor més càlida i plujosa
Segons la predicció estacional, hi ha una alta probabilitat (superior al 60% a la Península i al 70% als arxipèlags) que la tardor sigui més càlida de l'habitual. Pel que fa a les precipitacions, existeix un 50% de probabilitat que sigui més plujós del normal, davant un 20% que sigui més sec. De fet, els mesos d'octubre, novembre i desembre, s'espera que siguin molt càlids, ja que hi ha entre un 50% i un 70% de probabilitat que sigui així. També podria ser més plujós de l'habitual, tot i que en aquest cas hi ha menys incerteses, perquè hi ha una probabilitat d'entre el 40% i el 50% que sigui un trimestre plujós davant el 20-40% que sigui sec.