Sa Nostra
Societat25/09/2024

L'exdirector general de Sa Nostra Pau Dols sosté davant el tribunal que sempre va actuar en benefici de l'entitat

En aquesta vista s'ha investigat la responsabilitat dels exdirectors generals de Sa Nostra Pere Josep Batle i Pau Dols, entre altres, per les pèrdues milionàries que suposaren per la caixa

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaL'exdirector de l'extinta caixa d'estalvis Sa Nostra Pau Dols ha defensat aquest dimarts, davant el tribunal de l'Audiència Nacional (AN) que el jutja al costat d'altres directius per operacions financeres que es van realitzar amb el Grup Sotohermoso, que la cúpula sempre va actuar en benefici de l'entitat i "complint rigorosament" amb la normativa interna i externa bancària.

En aquesta vista oral que analitza la responsabilitat dels exdirectors generals de Sa Nostra Pere Josep Batle i Pau Dols, entre altres, per les pèrdues milionàries que van suposar per a la caixa les inversions en aquesta societat immobiliària, la Fiscalia demana fins a quatre anys de presó per a tots dos per un delicte continuat d'apropiació indeguda.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Dols, en resposta a la Fiscalia, ha subratllat que en aquest cas de Sotohermoso es va fer "el millor o el menys dolent en aquell moment" de crisi financera (2008).

"Lògicament, la visió nostra sempre ha estat afavorir Sa Nostra, no afavorir accions on tu no tens el cent per cent de la societat", ha explicat, per recordar que van decidir continuar amb determinades operacions immobiliàries malgrat la crisi perquè en aquestes dates "el Banc d'Espanya deia (...) que el sistema financer espanyol era sòlid pel tema de les dotacions anticícliques".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, ha negat haver-se lucrat amb aquestes operacions i que hagués tingut relacions prèvies amb els empresaris de Sotohermoso Adolfo Sánchez de Movellán Ruiz i Francisco José Morales de Jodar (tots dos encausats), i que només els va conèixer a partir de 2008 "arran de la crisi" i perquè "començaven a tenir problemes seriosos de liquiditat i de funcionament".

Cargando
No hay anuncios

Sobre aquests moments de crisis, ha recordat que els problemes van sorgir en ple 2008 quan "es va tancar l'aixeta de les entitats financeres" i Sa Nostra va haver de decidir si deixava caure la immobiliària i entrava en impagaments, la qual cosa comportaria perdre el cent per cent de les inversions, o col·laborava en el finançament. "Tenint en compte que l'any 2008 la situació, per descomptat, no s'esperava ni molt menys que fos el que després va ser", van optar per continuar.

Cal recordar que Sa Nostra participava en aquesta immobiliària a través d'una societat intermèdia de la seva propietat denominada Invernostra. Dols ha recordat sobre aquest extrem que les decisions importants d'Invernostra passaven per la pròpia caixa i sempre existien informes favorables o negatius de la Comissió d'Inversions "que comptava amb la total confiança de la Comissió Executiva de Sa Nostra".

Cargando
No hay anuncios

"Aquí no parlam de decisions personals, estam parlant de decisions col·legiades, on van participar tots els estaments de l'entitat, (...) la Subdirecció General Financera, la Subdirecció General de Riscos, la Comercial, la de Participades, i es disposava també, fins i tot, de l'assessorament, inicialment com a convidat i després com a partícip de l'Assessoria Jurídica", ha incidit. Per tant, i a preguntes del seu defensa, ha incidit en el fet que no existia un circuit alternatiu per a l'aprovació d'operacions distint de l'oficial, que era el fixat en la política d'actuació de la caixa.