Tribunals
Societat 22/02/2023

L'expresident del Panamà acudeix al jutjat de Palma pel presumpte espionatge a la seva parella

Quatre guàrdies civils van acabar detinguts en una operació d'Afers Interns per vigilàncies extraoficials a la seva dona fa quatre anys

ARA Balears
2 min
Ricardo Martinelli, expresident de Panamà, en una imatge d'arxiu.

PalmaL'expresident del Panamà, Ricardo Martinelli, s'ha personat davant del jutjat de Palma, que l'investiga per un presumpte espionatge a la seva parella a Mallorca fent servir els serveis d'un professional de seguretat privada i diversos guàrdies civils, segons ha informat Europa Press. Fonts properes al cas asseguren que l'expresident s'ha personat amb un advocat i procurador davant del jutjat de Violència sobre la Dona de Ciutat.

La causa havia quedat paralitzada durant mesos per la impossibilitat de citar el polític, tot i les seves aparicions a la premsa i la seva presència a xarxes socials com a personatge públic. Tal com ha informat el diari Última Hora, la personació de l'expresident arriba després que la Fiscalia sol·licitàs l'arxivament de les actuacions contra ell per desbloquejar la causa, però ara podria ser citat a declarar pròximament.

Així, s'investiguen presumptes delictes d'organització criminal, coaccions, suborn i revelació de secrets. Martinelli està acusat de contactar amb un professional de la seguretat privada de Mallorca per encarregar que vigilàs una dona –ciutadana canadenca– amb la qual tenia una relació sentimental durant un viatge a l'illa l'estiu del 2020.

A més, s'investiga si, a través d'aquesta persona, va contractar diversos guàrdies civils que extraoficialment haurien fet aquest seguiment a través d'un grup autodenominat Group Kougar, en el qual també hauria participat un membre de les Forces Armades. Els quatre guàrdies civils estaven destinats al palau de Marivent, l'aeroport de Palma i Calvià.

Grup de WhatsApp

Suposadament, van crear un grup de WhatsApp, del qual formava part Martinelli, on donaven compte dels seguiments. Els missatges d'aquest grup van ser descoberts en intervenir el telèfon d'un dels guàrdies civils. També s'investiga si van arribar a col·locar un geolocalitzador a la dona en secret.

El juliol del 2020 la ciutadana canadenca va interposar una denúncia davant la Guàrdia Civil per l'assetjament i el seguiment al qual estava sotmesa per part de diversos individus, advertint que haurien arribat a posar en perill la seva integritat física i la de les persones del seu entorn. Arran d'això, el març del 2020 van ser detingudes sis persones, entre elles els quatre guàrdies civils, i van investigar-ne cinc més en una operació conjunta d'Afers Interns de la Guàrdia Civil i la Comandància General de les Balears.

Després de passar a disposició judicial, dos dels guàrdies civils van ingressar a la presó de manera provisional, però després d'un recurs de les seves defenses van quedar en llibertat. Martinelli, que va ser president del Panamà entre 2009 i 2014 actualment opta a ostentar de nou el càrrec a partir del 2024.

stats