L'extrema dreta pressiona el PP per l'Acadèmi de sa Llengo Baléà : "Estan amb la Casa Reial o amb els independentistes?"

Vox reclama una reunió urgent amb els socis de govern

El portaveu de Vox, Toni Gili
2 min

PalmaLa reacció de l'extrema dreta després que aquest dijous el Consell aprovàs una moció que exigeix a Felip VI la retirada immediata del títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà no s'ha fet esperar. Vox pressiona el PP després que el partit de la dreta fes possible que la iniciativa, impulsada per MÉS per Mallorca, tiràs endavant. Cal recordar que la moció també exigeix a la Casa Reial que consulti la UIB per a futures decisions relatives a la llengua pròpia. El partit d’extrema dreta ha fet públic un comunicat on reclama una reunió amb els socis del PP, a qui qüestionen si estan “amb el rei” o “amb els independistes”.

El conseller de Vox, David Gil, va declarar en el ple del Consell de dijous que la iniciativa de MÉS era “un monument al victimisme" i "un exemple clàssic i absurd per desviar l'atenció dels vertaders problemes que pateix la societat mallorquina". Segons el partit d’extrema dreta, “el PP s’ha posat de perfil”. “Ens ha duit a tots a un escenari molt perillós. Hem estat l’únic partit que ha donat suport al rei”. Per la seva banda i en la mateixa línia, el portaveu de Vox a la institució insular, Toni Gili, ha assegurat que "el PP ha de fer una reflexió important i ha d'entendre que demanar al rei que demani disculpes i que reconegui la unitat lingüística del català és un despropòsit".

Vox ha llançat una advertència als populars i ha assegurat que “la seva actuació no pot quedar a l'oblit. La nostra relació amb el PP s'ha ressentit molt i desconec què passarà”, ha afirmat el portaveu de Vox en el Consell de Mallorca.

Cal recordar que el rei Felip VI va atorgar l'estatus de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà. L'entitat, que nega la unitat de la llengua catalana, es comunica en català no normatiu o en castellà. El Govern de Marga Prohens es va desmarcar d'aquesta concessió que el rei espanyol va atorgar dia 26 d'abril. Tres dies després que es conegués la polèmica concessió, la UIB i l'IEC s'hi van posicionar en contra." Davant una transgressió tan evident del que estableixen la filologia, la història i la jurisdicció que regulen la llengua a les Illes Balears, volem expressar rebuig i oposició rotunda a la concessió del títol de 'reial' a aquesta associació, com també al nom que duu i al seu propòsit de fixar una norma per a la llengua parlada a les Illes Balears", varen declarar en un comunicat conjunt la UIB i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)".

stats