Crisi de l'habitatge
Societat 11/07/2024

Tot l'habitatge que es construeix a Mallorca, tant xalets com pisos, és de luxe

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics diu que la tendència dels habitatges d'alt poder adquisitiu s'està traslladant als blocs de pisos

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una casa de luxe

PalmaTot l'habitatge que avui dia es construeix a Mallorca és de luxe, i això inclou tant habitatges unifamiliars com plurifamiliars. Així ho ha explicat aquest dijous el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca a la presentació de les dades del sector de la construcció del primer semestre de 2024. Respecte d'aquesta tendència dels habitatges d'alt poder adquisitiu s'observa que és habitual en la promoció de xalets i habitatges unifamiliars, però també s'està traslladant als blocs de pisos, que es construeixen amb altes qualitats.

En termes generals, el Col·legi ha visat 986 nous habitatges a l'illa durant el primer semestre del 2024, fet que suposa un descens del 3,6% respecte del mateix període del 2023, en què el nombre d'habitatges visats va ser de 1.023. Són, en total, 37 visats menys que l'any passat, i per això es manté la tendència a la baixa iniciada el 2022, encara que menys pronunciada. Segons les estadístiques registrades al COAAT Mallorca, d'aquests nous habitatges visats, 434 van ser plurifamiliars i 552, unifamiliars (aïllats o adossats). Això suposa un augment de l'1,4% a les plurifamiliars i un descens del 7,2% a les unifamiliars.

Amb aquestes dades, durant el primer semestre del 2024, es manté la tendència iniciada a principis del 2022 d'una reducció progressiva en els visats, tot i que se'n produeix un lleuger augment, des d'inici d'any, dels d'habitatges plurifamiliars que eren els més afectats per la caiguda de l'activitat de la construcció.

El president del Col·legi, Luis Alfonso de León, ha assegurat que "es percep un estat d'estancament al visat d'obra nova, ja que es manté la baixada de l'any passat, encara que és més suau". També destaca que el visat d'habitatges plurifamiliars hagi crescut "encara que molt poc i continuï sent totalment insuficient per alleujar la demanda, i que els unifamiliars hagin invertit la tendència que fins ara era de creixement". S'han visat menys unifamiliars, però "perquè han baixat els adossats, ja que els xalets continuen creixent, encara que també lleugerament".

Descendeixen els visats de reforma

Durant el primer semestre del 2024, descendeixen un 7,2% els visats d'obres de reforma en habitatges i altres tipus d'edificacions. Es trenca, per tant, la tendència alcista iniciada el 2014 i que només es va interrompre el 2020, coincidint amb l'inici de la pandèmia de la covid. Entre el gener i el juny del 2024 s'han visat 1.339 intervencions de reforma en habitatges, incloent-hi ampliacions, reformes estructurals i de manteniment.

Al visat d'obres de reforma hi tenen, des de l'any passat, especial repercussió les subvencions dels fons europeus Next Generation per a rehabilitació energètica d'habitatges i edificis. En aquest sentit, la majoria de les sol·licituds de pressupostos que es fan als aparelladors i arquitectes estan relacionats amb les reformes i, especialment, amb obres de reforma subvencionables a través dels fons Next Generation.

stats