Què és l'hidrogen verd i perquè Mallorca vol produir-ne 300 tones l'any?

La planta de Lloseta reduirà en 21.000 tones l'any les emissions de diòxid de carboni de les Balears

Demostració de com s’obté hidrogen verd en uns laboratoris xilens en una imatge del novembre.
2 min
Regala aquest article

PalmaHa esdevingut la bandera del Govern quant a energies renovables i a Lloseta en pretenen produir 300 tones l'any. Ha aconseguit dur una vicepresidenta de l'Estat i una ministra a Mallorca per la inauguració de la primera planta d'aquesta substància a Espanya. Però, què és l'hidrogen verd?

Segons explica el director general de l'Institut per la Diversificació l'Estalvi de l'Energia (IDAE), Joan Groizard, l'hidrogen verd es produeix a partir d'aigua i energies renovables que provenen, majoritàriament, de plaques solars. "És una alternativa renovable que s'utilitza per evitar l'ús de combustibles fòssils", afegeix l'exdirector general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern.

Segons Groizard, per aconseguir hidrogen verd és necessari separar l'hidrogen de l'oxigen que hi ha a l'aigua, un procés que es fa a través d'un mètode conegut com a electròlisi. Si el corrent que es fa servir per dur a terme aquesta separació s'obté de fonts renovables, com les plaques solars, es produeix energia sense emetre diòxid de carboni.

Aquest dilluns s'ha inaugurat la primera planta d'hidrogen verd d'Espanya, ubicada a Lloseta. Durant l'acte, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que aquestes instal·lacions produiran 300 tones d'hidrogen verd l'any, que reduiran en 21.000 tones les emissions de diòxid de carboni de les Balears. En concret, l'hidrogen produït a la planta de Lloseta funcionarà com a carburant per als autobusos de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Palma i com a font d'energia d'edificis públics, hotels i vehicles de lloguer, entre d'altres.

50 milions d'euros

Les primeres molècules d'hidrogen verd es van produir el desembre passat i la previsió és que la planta comenci a produir aquesta energia de manera continuada a partir d'aquest maig. Segons ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquesta planta funciona a partir de plaques fotovoltaiques.

Aquest projecte forma part de la iniciativa europea Green Hysland i ha estat la primera iniciativa d'aquest tipus que ha rebut finançament europeu. En concret, la planta ha rebut un finançament d'uns 50 milions d'euros, 10 dels quals han estat aportats per la Unió Europea i 3,75 pel Govern.

stats