Violència masclista
Societat 27/06/2024

L'IBDona va atendre 3.897 telefonades per violència masclista durant el 2023

El 44% de les atencions foren per intervencions urgents. Actualment, atenen el servei telefònic 16 tècniques socials i psicòlogues, en torns rotatius durant tot el dia.

2 min
La consellera de Familias i Afers Socials, Catalina Cirer, y la directora de l'IB-Dona, Cati Salom.

PalmaEl servei d'atenció social telefònica 24 hores de l'IBDona va atendre durant el 2023, un total de 4.657 telefonades, de les quals 3.879 es varen deure a situacions de violència masclista, que representen el 83,29%, segons consta a la memòria d'activitat de 2023. Per altra banda, es varen realitzar 539 acompanyaments a víctimes, de les quals 24 eren víctimes de violència sexual i 987 seguiments. En total, s'ha donat atenció a 2.794 persones per temes de violència masclista.

De les telefonades per violència masclista, el 44% tenien el caràcter urgent, com pugui ser per establir la necessitat d'acompanyar una persona a l'hospital. Ara bé, segons ha detallat la directora de l'IBDona, Catalina Salom, calen més recursos per atendre aquest servei. Ara per ara, contesten a les telefonades 16 tècniques socials i psicòlogues, que roten en torns de 24 hores.

Inclusió laboral

Durant l'any 2023, 67 menors, fills de víctimes de violència de gènere van participar en el projecte d'acompanyament de teatre-teràpia de l'Institut Balear de la Dona. En total es van realitzar 54 sessions (18 a Mallorca, 15 a Eivissa, 12 a Menorca i 9 a Formentera) amb 37 nines i 30 nins d'entre 5 i 15 anys vinculats als programes especialitzats d'atenció a víctimes de violència masclista.

El programa SOIB Dona persegueix promoure la contractació i fomentar l'ocupació de dones víctimes de violència masclista que tinguin perfils adequats per les empreses. La convocatòria 2022-2024 ha permès contractar 52 persones a través d'aquest canal. 15 estan encara enmig del procés de selecció. L'IBDona, durant l'any passat, també va acreditar 694 situacions de violència masclista, per permetre accedir al reconeixement de diferents drets i l'accés a diferents prestacions i ajudes. És el cas, per exemple, de la renda activa d'inserció per a víctimes de violència de gènere o sexual, beques menjador o ingrés mínim vital, drets laborals o exempcions de matrícules a la UIB, entre altres.

Actuacions en l'àmbit escolar

Pel que fa a l'àmbit educatiu, durant el 2023 l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivèxit) va activar 108 vegades el Protocol de prevenció detecció i actuació davant situacions de violència masclista als centres educatius. A banda, 150 centres públics (majoritàriament escoles i instituts) han participat en accions de sensibilització, com les fetes durant les setmanes del 25-N i del 8-M.

En relació amb la convocatòria dirigida a les escoles concertades, a través d'una programació d'activats, només hi han participat set centres, dels 116 que hi ha a les Balears. Aquest fet ha permès el desenvolupament de 24 activitats.

stats