L'inici de curs es veurà marcat pel descens d'alumnes matriculats al setembre

La Conselleria destaca que la xifra de docents és la més alta dels darrers anys i que s'han estabilitzat 3.462 places

Un nou curs escolar
08/09/2022
3 min

PalmaEl curs escolar 2022-2023 comença aquest dilluns que ve, 12 de setembre, amb 512 matriculats menys que el curs passat. "El nombre d'alumnes tendeix a la baixa, però encara s'estan matriculant", ha explicat el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March.

És la primera vegada que la tendència no és a l'alça, com a mínim que la Conselleria actual en tingui constància, però creuen que el descens és degut a la baixa natalitat. March ha recalcat que segurament la baixada es veurà compensada amb els alumnes que venen de fora i s'incorporen durant el curs.

Aquest nou curs vol ser un any de normalitat, segons ha destacat March, que ha explicat que "la part pedagògica estarà per sobre de la sanitària"; així i tot, algunes mesures sanitàries, com la ventilació de les aules, continuarà. La prioritat és l'aplicació de la nova Llei d'Educació, la LOMLOE, la qual suposa la implementació de nous currículums i canvis als centres que afectaran el projecte educatiu, la concreció curricular i l'organització i gestió del centre. Tot i que s'implementarà en dos cursos, el conseller ha recalcat que els hauria agradat aplicar-la amb més temps, però que "les lleis orgàniques estan per aplicar-se".

Incrementen els docents i baixen les ràtios

Enguany, també serà "el curs amb la xifra més alta de docents", ha dit March, qui ha afegit que és "el curs de l'estabilització dels docents públics". Des del 2015 el nombre de docents a les Balears ha crescut amb més de 3.000 professors, entre pública i concertada (2.500 a la pública i 400 a la concertada).

A través de les convocatòries d'oposicions fetes anualment des del 2017 –excepte el 2021–, s'han estabilitzat 3.462 places, la majoria per a docents interins; la Conselleria s'ha posat per objectiu reduir el percentatge d'interins docents fins a l'entorn del 8% del total a partir de les noves convocatòries per als anys 2023 i 2024.

L'increment del nombre de docents i la millora de les infraestructures han permès abaixar i mantenir per davall de la mitjana estatal les ràtios a les Balears. Per al curs 22-23 s'espera que la mitjana d'alumnes per aula sigui d'entre 18,5 al segon cicle d'Infantil, la més baixa, a 24 a ESO, la més elevada; aquestes xifres han baixat des del 2015, quan les ràtios es movien entre 22,2 alumnes per aula i 24,2 a ESO i 27,3 a Batxillerat.

Objectius clars

Un altre objectiu d'enguany és la consolidació de la digitalització; per això, els centres educatius elaboraran el seu propi Pla Digital de Centre per estructurar el desenvolupament tecnològic. Per altra banda, es continuaran organitzant nombroses formacions per tal de dotar els docents de la competència digital adequada.

També, la Conselleria ha augmentat les partides d'ajudes perquè les famílies puguin fer front a les dificultats econòmiques actuals. S'ha reforçat la inversió en ajuts d'escoleta matinera, amb 250.000 euros més que el curs passat, i s'ha incrementat la dotació per al finançament de llibres de text, amb 688.392 euros més que l'any passat.

Així mateix, March ha recordat que aquest curs estarà caracteritzat per la gratuïtat del grup 2-3 anys d'Educació Infantil, a més de l'increment previst de les dotacions dels mòduls de 0-1 i 1-2 anys.

L'Ajuntament de Palma ofereix 547 places a les escoletes municipals

L'Ajuntament de Palma ha informat que més de 500 nins i nines d'entre dos i tres anys tindran plaça a les escoletes municipals i no hauran de pagar pel servei educatiu. D'aquesta manera, Cort garanteix la gratuïtat a 547 infants a les escoles municipals.

El Consistori ha detallat, a través d'una nota de premsa, que continuen apostant per una educació de qualitat i a l'abast de tothom, i ha anunciat que durant els dos pròxims anys invertiran més de 9 milions d'euros a potenciar l'educació 0-3. En aquest sentit, el regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha remarcat que "cada vegada és més necessari augmentar aquest servei, per això pràcticament hem doblat la inversió en els propers dos anys a vuit escoles d'infants".

Aquests vuit centres infantils són S'Arenal, Ciutat Antiga, Can Alonso, Santa Creu, Son Fuster Nou, Son Ferriol, Son Espanyolet i Maria Mut. L'Ajuntament de Palma ha explicat que els motius principals d'aquest important augment de la inversió són la pujada salarial dels professionals educatius, l'increment de les jornades laborals del personal de temps parcial a temps complet i la previsió de noves dotacions de personal necessari per a l'execució del servei o la previsió de les necessitats de suport d'educadors/es infantils per als infants amb necessitats greus.

stats