OCB
Societat 29/05/2024

L'OCB presenta un recurs contra l'eliminació del català com a llengua vehicular a Calvià

L'entitat ha recordat que "no s'ajusta a la legalitat vigent i romp amb un consens polític de quaranta anys per satisfer l'extrema dreta"

ARA Balears
2 min
Ajuntament de Calvià.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha presentat un recurs contra la decisió de l'Ajuntament de Calvià que suposa l'eliminació de la llengua catalana com a vehicular en el Consistori. Un fet que per a l'entitat, "no s'ajusta a la legalitat vigent i romp amb un consens polític de quaranta anys per satisfer l'extrema dreta".

Segons ha lamentat el president de l'OCB, Antoni Llabrés, es tracta d'un "intent de capgirar els usos lingüístics institucionals i administratius per relegar la llengua catalana en la vida diària municipal que suposa un atac als drets lingüístics dels ciutadans del terme de Calvià". Llabrés ha recordat que els poders públics, també les corporacions locals, tenen un mandat estatutari de normalitzar la llengua catalana i que més intensa, precisament, ha de ser-ne la discriminació positiva a municipis com Calvià, on el català es troba en una situació de minorització accelerada.

En aquest sentit, el directiu de l'OCB ha fet referència a algunes actuacions que ja ha duit a terme l'Ajuntament de Calvià, com ara la substitució de la festa de Sant Jordi per Saint George, "una suposada celebració per fer cas als visitants britànics, la traducció al castellà d'alguns topònims del terme municipal o l'ús gairebé exclusiu del castellà a les xarxes socials de l'Ajuntament; actuacions que confirmen que la política lingüística municipal castellanitzadora respon a les dèries ideològiques de l'extrema dreta de fer desaparèixer la llengua pròpia de Mallorca", ha lamentat.

Per tot plegat, l'entitat ha dit que ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el reglament municipal per a l'ús de les llengües oficials, aprovat definitivament per acord del ple de l'Ajuntament de Calvià, de dia 22 de març de 2024. Concretament, s'han impugnat davant el Tribunal Superior de Justícia els articles 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 i 13 d'aquest reglament. L’entitat ha recordat que, durant el procediment d'elaboració d'aquesta disposició, s'acceptaren per part de l'Ajuntament algunes al·legacions formulades per l'OCB a l'aprovació inicial, la qual cosa evidencia que no s'ajustava a l'ordenament jurídic des del començament, però que el text final aprovat continua essent parcialment il·legal, a més de suposar, en conjunt, una regressió greu i inacceptable en els processos de normalització del català en el terme municipal de Calvià.

stats