El nou curs d'FP suma tres titulacions que mai s'havien impartit a les Balears
L'any acadèmic començarà amb 110 nous professors i més de 20.000 alumnes matriculats
PalmaEl curs acadèmic d'FP començarà aquest divendres amb més de 20.000 alumnes matriculats, 110 professors més (1.839) i amb 30 nous cicles formatius, tres dels quals mai s'havien impartit a les Balears: Grau Superior en Organització i Control d'Obres de Construcció, que es farà a l'IES Politècnic (Palma); Grau Bàsic en Arranjament i Reparació d'Articles Tèxtils i de Pell, a l'IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella), i el Grau Mitjà de Tècnic en Manteniment d'Embarcacions d'Esbarjo en modalitat Dual Intensiva, al CIFP Can Marines (Santa Eulària des Riu). També s'ha incorporat un curs d'especialització de Manteniment i Seguretat de Vehicles Híbrids i Elèctrics, al CIFP Juníper Serra (Palma). En total, enguany l'oferta d'FP s'ha incrementat en 470 places, una part important de les quals s'han adjudicat a les formacions que tradicionalment tenen més llista d'espera: Auxiliar d'Infermeria, Activitats Físiques i Esportives i Informàtica.
Aquest curs hi haurà 112 formacions de 23 famílies professionals, que s'impartiran en 56 instituts, 11 Centres Integrats de Formació Professional (CIFP), 18 centres concertats i 5 Centres d'Educació de Persones Adultes (CEPA). Malgrat l'increment de docents, el conseller d'Educació, Antoni Vera, ha assenyalat que queden per cobrir 43 places: 29 a Mallorca, 7 a Menorca, 6 a Eivissa i 1 a Formentera. "No és una bona dada, però és molt millor que l'any passant, quan en les mateixes dades en mancaven 150", ha dit Vera. Es preveu que les vacants s'adjudiquin els pròxims tràmits.
Reforç de l'FP Dual Intensiva
Educació ha posat el focus en l'FP Bàsica que disposarà de més docents i orientadors i en l'FP Dual Intensiva, que tindrà 113 places més (574). En aquest darrer tipus de formació, els alumnes fan més temps a les empreses, estan contractats com si fossin treballadors i reben una remuneració. Precisament, aquest curs es desplega de la nova Llei d'FP, que preveu que tota la formació sigui Dual, és a dir, entre els centres d'estudis i les empreses. A partir d'enguany, els alumnes comencen les pràctiques des del primer curs.
Per fer front a aquesta situació, Educació ha incorporat 89 tutors de pràctiques. La Conselleria també assumeix la gestió dels 14.000 alumnes que previsiblement es donaran d'alta a la Seguretat Social per poder estar a les empreses, el doble que el curs passat. Vera ha recordat que 15 de les 17 comunitats autònomes són contràries a aquest fet, fixat a la Llei estatal. "Es dona d'alta un alumne per al qual les pràctiques no són un contracte laboral, sinó una condició sense la qual no pot obtenir el títol", ha assenyalat.
Les formacions més populars
Durant el procés d'amissió, les famílies professionals més sol·licitades han estat: Activitats físiques i Esportives, Hoteleria i Turisme, Imatge Personal, Imatge i So, Informàtica i Comunicacions, Maritimopesquera, Sanitat i Serveis Socioculturals i a la Comunitat. En els graus Bàsics les famílies que lideren són: Hoteleria i Turisme, Imatge Personal, Imatge i So, Transport i Manteniment de Vehicles, Electricitat i Electrònica, Administració i Gestió, Informàtica i Comunicacions.
Pel que fa als cicles Grau Mitjà, els més escollits, són: Guia en Medi Natural i del Temps Lliure i Cures Auxiliars d'Infermeria. En els Graus Superiors l'interès dels estudiants varia segons l'illa. A Mallorca prefereixen Serveis Socioculturals i a la Comunitat i Activitats Físiques i Esportives; A Eivissa, Serveis Socioculturals, Informàtica i Comunicacions, Maritimopesquera i Administració i Gestió. Finalment, a Menorca destaquen Serveis Socioculturals, Informàtica i Comunicacions, Activitats Físiques i Esportives i Administració i Gestió.