Ramaderia
Societat 21/05/2024

L'ofici de pastor desapareix a les Balears: "Ara mateix no és rendible"

La manca de relleu generacional, l'increment dels costos i la pressió urbanística n'han propiciat la pèrdua progressiva

2 min
L’ovella roja mallorquina, amb un total de 3.500 exemplars reconeguts, és una de les espècies que han experimentat un creixement de volum els darrers anys.

PalmaLa inflació ha fet que els pastors hagin de treballar més hores sense cap increment en els guanys. "Ara mateix no és rendible. Hem de tenir una vida com qualsevol altra persona. Ha arribat un punt que és indigne", ha assegurat la presidenta de l'Associació de Ramaders d'Ovella Roja Mallorquina, Aina Canyelles. Molts dels que es dedicaven exclusivament a la cria d'ovelles, han optat per reproduir també altres animals, per sembrar verdures i hortalisses o bé, per deixar la professió. La mancança de relleu generacional, l'increment dels costos i la pressió urbanística són alguns dels factors que n'han propiciat la pèrdua progressiva. "Pastors que només criïn ovelles n'hi ha molt pocs. Ens hem hagut de diversificar per sobreviure", recalca Canyelles.

Per la seva banda, la manescala de l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), Magda Adrover, ha assegurat que "els números d'una explotació ramadera no surten si s'ha de tenir una persona que es dediqui únicament a vigilar les ovelles". La baixa rendibilitat del sector hi ha provocat un canvi de tendència en els mètodes d'explotació. Ja no és habitual portar el ramat de finca en finca perquè pasturi. "Ara els tanquen a llocs on puguin estar més dies tots sols", ha confirmat Adrover.

La pressió urbanística causada per la construcció de xalets i les instal·lacions de plantes fotovoltaiques redueixen l'espai disponible per als animals. A més d'aquesta manca, el que hi ha és "de menor qualitat", ha remarcat Canyelles. "Hi ha factors que marquen condicions per col·locar-les i les posen a un lloc apte per cultivar menjar per a les ovelles", ha apuntat. A tot això, s'hi afegeixen els atacs de cans domèstics a ovelles.

A les Balears, hi ha una trentena d'ovelles de mitjana per explotació. No obstant això, "n'hi ha que en tenen cinc", ha lamentat la presidenta de l'associació ramadera. "Un dia menjarem turistes, que serà l'únic que hi haurà", ha insistit. Però, Canyelles celebra que la gent aposti per les races autòctones. En el mateix sentit, ha recalcat que "la gent de fora vila és molt caparruda i la il·lusió que té és molt difícil de tirar en terra". "Si no, ja no hi hauria ningú", ha destacat.

Què podem fer per evitar-ho?

La presidenta de l'Associació de Ramaders d'Ovella Roja Mallorquina ha donat importància a la difusió dels coneixements relacionats amb l'ofici. "Això és cultura i és fonamental que camini amb les generacions futures", ha insistit Canyelles. A més, l'organització ramadera ha creat una campanya amb el nom Som ovella roja, tu ets la peça clau per donar a conèixer aquesta raça mallorquina. Aquesta iniciativa acull des de l'elaboració de panades amb carn d'ovella roja als mercats fins a la composició de cançons que parlen d'aquesta espècie autòctona. Per altra banda, Canyelles ha recalcat la importància del producte km 0 perquè no desaparegui l'ofici. "Consumir producte local és l'única manera de salvar-nos", ha sentenciat Canyelles.

stats