Urbanisme
Societat 03/04/2024

L'Oficina Anticorrupció va passar la investigació de Campos a la Fiscalia el novembre, després d'apreciar delicte urbanístic

Aquest organisme va rebre 133 denúncies, 68 de les quals anònimes, el 2023

ARA Balears
2 min
La ronda que entra a Campos, on, a banda i banda, hi ha allò que se suposa que és un polígon industrial. L’existència d’aquest polígon industrial és una part dels arguments que se suposa que justifiquen la construcció de l’autopista

PalmaL'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Balears (OAIB) va traslladar la investigació oberta sobre l'Ajuntament de Campos a la Fiscalia el novembre i va suspendre la via administrativa després d'apreciar indicis d'un possible delicte urbanístic en la concessió de llicències per part del Consistori des del 2015. Així consta a la memòria de 2023 d'aquest organisme, segons ha informat Europa Press, la qual s'ha presentat aquest dimarts en el registre del Parlament, on també s'apunta a indicis de prevaricació en el cas de Campos.

La investigació de l'organisme, ara en procés de tancament després de l'aprovació de la Llei de transparència del PP, afectaria l'exregidor d'Urbanisme Sebastià Sureda, que ara ocupa el càrrec de director general d'Emergències del Govern, i deriva d'una denúncia que es va fer el novembre de 2020 per un possible delicte de prevaricació per part de les autoritats de l'Ajuntament de Campos, que no varen actuar a diversos locals que funcionaven sense llicència d'activitat en el polígon industrial del municipi.

També es va denunciar que s'havien concedit determinades llicències il·legals, perquè el sòl no va tenir mai la qualificació d'industrial i les llicències es varen atorgar quan la zona era considerada sòl de desenvolupament urbà no transformat. Segons recull la memòria, la persona informadora va indicar que l'Ajuntament de Campos va denegar una sol·licitud de llicència d'activitat perquè el sòl estava classificat com a rústic comú, mentre que els locals limítrofs tenien activitat.

L'organisme va trobar quatre possibles delictes urbanístics en quatre inspeccions de control a establiments i instal·lacions, en els quals els funcionaris municipals varen certificar que no s'apreciava activitat comercial, malgrat que l'Oficina va poder verificar fefaentment que es feien activitats en contra de l'ordenament jurídic. Igualment, l'organisme va apreciar indicis de falsedat documental. Segons la memòria, hi hauria com a mínim 18 establiments sense llicència i dos tallers que haurien fet ampliacions il·legals.

Durant la fase d'investigació, la Fiscalia va sol·licitar a l'Oficina la còpia de l'expedient, la qual es va fer arribar el novembre de 2023, un fet que va implicar la suspensió de la tramitació administrativa.

Balanç de denúncies

Durant el 2023, l'Oficina Anticorrupció va rebre 133 comunicacions, tant formals com informals, 68 de les quals varen ser anònimes i 39 de particulars. La majoria d'entitats afectades estaven relacionades amb corporacions locals; una desena, amb empreses i entitats privades; vuit, amb el Govern, i cinc, específicament amb l'IB-Salut. Les denúncies apuntaven principalment a delictes contra persones físiques (15), contractació administrativa (13), frau de llei (11), prevaricació urbanística (11), prevaricació (10) i incompatibilitats (8).

L'any passat es varen tramitar 81 expedients, 6 dels quals corresponen a denúncies que es varen presentar el 2020; 10, a informacions de 2021; 15 a denúncies de 2022 i 50, a comunicacions que es varen presentar el 2023.

D'altra banda, també es va enviar a la Fiscalia (el juny de 2023) la denúncia contra el Consell de Mallorca per un possible sobrecost en la contractació de la reconstrucció d'una paret en una carretera, adjudicada per 1,5 milions d'euros quan l'informe de la intervenció del tècnic d'emergències la va valorar en 250.000 euros.

stats