Salut
Societat14/08/2024

L'OMS torna a declarar l'emergència sanitària pel brot de verola del mico

L'entitat pren la decisió davant l'augment de casos a l'Àfrica amb soques amb potencial pandèmic

BarcelonaCom ja va fer el 2022, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a declarar l'emergència sanitària internacional, el seu nivell d'alerta més alt, pel brot de verola del mico (monkeypox) a l'Àfrica, on s'ha registrat un augment de casos sense precedents. Ho ha anunciat aquest dimecres en una conferència de premsa el director general de l'organització sanitària, Tedros Adhanom, després d'analitzar la situació amb 16 experts. "Avui el comitè d'emergència m'ha confirmat i m'ha avisat que, a parer seu, la situació constitueix una emergència pública de preocupació. He acceptat aquest consell", ha assenyalat. La decisió arriba després que aquest dimarts el Centre per al Control de Malalties d'Àfrica també decretés l'emergència continental per la infecció.

Tots els membres del Comitè d'Emergència han coincidit que el nou brot de verola del mico, originat a la República Democràtica del Congo (RDC) i causat per una soca amb "potencial pandèmic", constitueix un "fet extraordinari". Entre altres motius, per la rapidesa amb la qual han augmentat els casos i perquè no s'havia vist un nombre tan elevat d'infectats a la zona des dels anys setanta.

Cargando
No hay anuncios

L'OMS també ha afirmat que aquesta vegada els brots no són conseqüència de la circulació d'una mateixa variant del virus, sinó més d'una, i que també s'han observat nivells de risc i contagi diferents, mentre que fa dos anys la transmissió era gairebé exclusivament per la via sexual. A més de la gravetat del brot a la República Democràtica del Congo (RDC), preocupa especialment que la malaltia s'hagi estès a països on mai s'havien vist casos, com Uganda, Ruanda, Burundi i Kenya. De fet, des que va començar l'any, el nombre de casos ha superat el total de l'any passat, amb més de 14.000 diagnòstics i 524 morts, segons ha destacat el director de l'OMS.

Poc després que es decretés l'emergència, el ministeri de Sanitat espanyol ha informat que el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea ha convocat els països membres per al 19 d'agost. Aquest mateix dia també tindrà lloc una reunió del grup tècnic del ministeri per debatre les actuacions que es derivaran de l'alerta. L'endemà també es reunirà la "ponència d'alertes", integrada per representants de totes les comunitats autònomes, per decidir si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació. Segons les últimes dades epidemiològiques, des del 2022 a Espanya s'han notificat un total de 8.104 casos confirmats, 7.521 dels quals van tenir lloc el 2022. El 2024 se n'han notificat 264, i a Catalunya se n'han registrat 22 l'últim mes.

Cargando
No hay anuncios

Què és la verola del mico?

La verola del mico és una zoonosi viral (malaltia provocada per un virus que es transmet dels animals a les persones) poc freqüent als països europeus i que produeix símptomes semblants als que s'observaven en malalts de la verola en el passat, tot i que menys greus, com erupcions, inflamació dels ganglis limfàtics i febre. Els casos es donen sobretot a les zones dels boscos tropicals del centre i l'oest de l'Àfrica, i els brots són habituals en països com el Congo o Nigèria.

Cargando
No hay anuncios

A finals de juliol el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) va considerar que el perill que aquesta nova soca arribés a Europa era molt reduït. "El risc per a la població de la Unió Europa i l'Espai Econòmic Europeu de la nova variant de la verola del mico identificada a la RDC continua sent molt baix", va reiterar la directora de l'organisme, Pamela Rendi-Wagner.

Malgrat això, el ministeri de Sanitat insisteix en la vacunació preventiva, especialment entre els grups de població més vulnerable, tant les persones no vacunades com les que han rebut només una dosi, ja que la pauta recomana rebre'n dues amb un interval com a mínim de 28 dies.

Cargando
No hay anuncios

Com es contagia?

En general, a Europa la transmissió de la infecció entre persones es produeix per gotes respiratòries grosses després de contactes cara a cara prolongats amb el contagiat. Si es compara amb la covid, la transmissió humana és limitada, perquè les gotes respiratòries no es mantenen en l’aire i l'infectat no el transmet si és asimptomàtic. Cal tenir en compte, però, que tot i que no és una ITS estrictament, la verola del mico sí que és un virus transmissible sexualment perquè es propaga mitjançant el contacte estret íntim: amb la saliva, els fluids corporals i els materials contaminats com llençols o joguines sexuals.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la segona vegada en dos anys que es considera que aquesta malaltia infecciosa pot convertir-se en una amenaça de salut internacional, una alerta que inicialment es va aixecar el maig del 2023 després de contenir-ne la propagació i estimar que la situació estava sota control. La declaració de l'emergència és un mecanisme que l'OMS va estrenar el 2005, i el va utilitzar posteriorment el 2009 per la grip A, amb l'Ebola el 2014 i el 2018, amb la pòlio el 2014, amb el Zika el 2017 i amb el coronavirus el 2020.

Un cop confirmada l'emergència, ara les xarxes sanitàries nacionals augmentaran les mesures preventives: bàsicament, protegir els grups vulnerables, intensificar les mesures de salut pública, enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge i accelerar la recerca en l'ús de vacunes i tractaments.