Ja són 206 els centres educatius que han dit 'la llengua no es toca'
De moment es desconeix com es materialitzarà la lliure elecció de llengua i el seguiment que tindrà el pla pilot, que el curs que ve arribarà a Primària
PalmaEl recompte de centres educatius que s'han adherit a la campanya 'La llengua no es toca' s'apropa a la fi, segons han informat fonts de Docents per la Llengua. El ritme d'adhesions de cada vegada s'ha alentit més, especialment a Menorca i a Eivissa. En tot cas, des del mes de novembre no ha aturat i ja són 206 els centres d'arreu de les Illes Balears els que han apostat per defensar que el català ha de continuar sent la llengua vehicular del sistema educatiu.
En les darreres setmanes diverses escoles i instituts han rebut el conseller d'Educació, Antoni Vera, amb camisetes verdes. De totes elles, els docents han aprofitat l'ocasió per reivindicar les necessitats dels centres. En tots els casos, però, s'ha fet una especial menció a la qüestió lingüística. I és que tots han reivindicat la necessitat de protegir la llengua pròpia, que està en retrocés, també entre l'alumnat. És per aquesta raó que han reivindicat l'escola com l'únic nexe de bona part dels estudiants amb la llengua catalana. En paral·lel, l'Assemblea de Docents s'ha reactivat després de set anys. També s'han restablert les assemblees de centre, que són les que organitzen les rebudes verdes al conseller en el marc de les seves visites institucionals a escoles i instituts.
Pla pilot i elecció de llengua
Ara, per endavant, queda veure com s'aplicarà finalment l'elecció de llengua al primer ensenyament i quin seguiment tindrà el pla pilot voluntari. Ambdues mesures es posaran en marxa el curs 2024-2025, però, ara per ara, Educació encara no ha obert el procediment oficial perquè els centres puguin comunicar si estan disposats a participar-hi. El que és cert és que els centres ja comencen a fer les portes obertes per a les famílies de potencials alumnes i, tots els consultats per l'ARA Balears, han assegurat que el que s'està defensant és que la llengua vehicular del centre és el català. A part, les escoles i famílies tenen a la seva disposició els decàlegs elaborats per la Xarxa Educativa per la Llengua en què, adaptats a les necessitats de cada col·lectiu, s'hi exposen els beneficis de rebre una educació en la llengua pròpia.
A partir del curs 2024-2025, els centres de Primària adherits voluntàriament al pla pilot hauran d'oferir en català i castellà les assignatures de Matemàtiques i Coneixement del Medi al segon i tercer cicle. Per sumar-se al pla, les escoles ho hauran de fer a través del consell escolar del centre i amb el vistiplau del claustre. En el cas dels centres concertats, serà la titularitat del centre qui ho decideixi.
A Secundària, on el pla pilot començarà a aplicar-se a partir del curs 2025-2026, les famílies podran triar la llengua vehicular a les assignatures de Matemàtiques i de Geografia i Història i, després, en una d'àmbit científic: o Biologia i Geologia, o Física i Química o tecnologia. En tots els casos, Vera ha assegurat que es respectarà el Decret de mínims, que fixa un mínim del 50% de classes en la llengua pròpia.