Polèmica a les xarxes
Societat12/03/2024

L'orgull irlandès de Cillian Murphy i el seu gest davant la monarquia britànica

L'actor s'ha emportat l'Oscar per 'Oppenheimer' i ha fet ressorgir un moment viral a les xarxes en què saluda el príncep Enric

ARA
i ARA

This browser does not support the video element.

Cillian Murphy (Cork, 1976) s'emportava aquest diumenge l'Oscar a millor actor pel seu paper protagonista a Oppenheimer, la guanyadora indiscutible de la gala d'enguany. Murphy, conegut per ser molt reservat i no mostrar la seva vida públicament, protagonitza pocs moments virals a les xarxes. Aquesta vegada, però, ha ressorgit un vídeo en què coincideix amb el príncep Enric i mostra el seu tarannà irlandès. De fet, l'actor és conegut per defensar fermament el seu orgull nacional.

En el vídeo que s'ha recuperat a la xarxa X (l'antic Twitter), Cillian Murphy llança una mirada fulminant al príncep Enric i el rep amb les mans a les butxaques. Tot i que podria semblar un gest casual, hi hauria una tradició històrica que serviria per mostrar el rebuig a la monarquia britànica.

Cargando
No hay anuncios

Segons un informe de la Universitat de Cork, durant la guerra d'independència irlandesa els britànics van imposar una llei marcial a la població civil d'Irlanda. Una de les ordres d'aquesta llei avisava als habitants de Tipperary que si caminaven pel carrer amb les mans a les butxaques eren, necessàriament, "un objecte de sospita" i això els feia susceptible de ser arrestats o, fins i tot, de ser atacats en un cas d'emergència. Des de llavors, fer aquest gest davant la corona britànica s'ha convertit en una manera de rendir homenatge a les víctimes de la guerra de principis del segle XX i mostrar el rebuig cap a la institució monàrquica.

Cargando
No hay anuncios

No és la primera vegada que Cillian Murphy es desmarca de qualsevol relació que pugui tenir amb Anglaterra. L'actor confessava en una entrevista l'any 2022 per a Armchair Expert que els seus fills estaven desenvolupant un accent "massa anglès" i que per aquest motiu s'havien mudat altra vegada a Irlanda. Murphy, la seva dona i els seus dos fills feia 14 anys que vivien a Londres. En una altra ocasió, durant la promoció de la pel·lícula Origen (també dirigida per Christopher Nolan), un periodista tracta Murphy i el seu company de rodatge, Tom Hardy, de britànics. Ràpidament el guanyador a millor actor per Oppenheimer el corregeix: "No. Soc irlandès", i afegeix, tallant: "Hi ha una gran diferència".

Cargando
No hay anuncios